Все по-често в центровете за настаняване на бездомни попадат млади хора

Все по-често в центровете за настаняване на бездомни попадат млади хора

canva

A A+ A++ A

У нас няма официална статистика колко души живеят на улицата. Различни са причините хора да остават без дом и да спят по пейките пред някой храм, до входа на театър, в подлези и други обществени пространства.

Новият заместник-кмет по социалните дейности Надежда Бачева съобщи, че до края на март бездомни и социално слаби ще могат да взимат своя обяд в храма "Света Параскева" в столицата.

Три са центровете за настаняване на бездомни на територията на Столичната община, но невинаги бездомните са съгласни да бъдат приютени в тях. Това е и причината мобилни екипи на Столичната община да отиват при тях и да им раздават топли напитки, плодове и сандвичи.

Един от центровете се намира в кв. "Красна поляна".

"Тази инициатива за настаняване на бездомни хора не е само през зимните месеци", уточнява неговият директор Валентина Рунева.

"Винаги се настаняват. Към Столична община има създадени мобилни групи, които реагират на всеки подаден сигнал, 24 часа в денонощието могат да отреагират и да бъде оказана необходимата помощ."

СО е сключила договор и два пъти седмично се доставят пакети с храна, казва Рунева.

"Има създадена микрокухня. Разполагаме с печки. Който желае, може да си сготви това, което на него му се яде."

Бездомните са съхранили чувството си за гордост и се срамуват да контактуват с медиите. Не желаят техни близки да научат, че са стигнали дотук, споделя Валентина Рунева.

"Голяма част от домуващите имат близки и роднини, които нямат възможност да им осигурят подкрепа или подслон, затова те се обръщат към нас. Те имат някакво доверие в социалната институция, че може нещо да се направи, да им се помогне", коментира директорът на дома.

Поддържа се тясна връзка с общинските болници, които да поемат бездомни хора при здравословен проблем, отбелязва още Рунева.

По думите ѝ, някои от обитателите разказват своите истории – защо са останали на улицата. "Премълчават някои неща, но споделят. Осъзнават, че казвайки проблема, ние бихме могли най-адекватно да ги информираме, да ги насочим къде да отидат.

По-възрастните се насочват успешно към социални и здравни заведения, но напоследък се забелязва, че все по-голяма част от бездомните са млади хора, и то с много ниска степен на грамотност, изтъква своите наблюдения Валентина Рунева.

"Има семейства с деца. Много голяма част желаят да им се осигури общинско жилище, но това не е от нашата компетентност. Препращаме ги към съответните районни общини. Ние няма как да им осигурим така мечтаното жилище."

#млади хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници