Любо Киров стана милионер от концертите си

Любо Киров стана милионер от концертите си

инстаграм

A A+ A++ A

Любо Киров се оказа БГ певецът с най-скъпи билети за концерти за 2023 година.

Въпреки това той неизменно пълни догоре големи зали из цялата страна. Информацията за тези, от една страна, творчески успехи на Киров, а от друга - за сериозния му финансов възход, изтече наскоро от самия изпълнител. За разлика от много свои колеги, склонни към хвалби без конкретика, топ певецът използва езика на цифрите. 51-годишният изпълнител очертава с числа една доста печеливша за себе си картина. Тя включва 10 големи концерта с над 25 000 зрители, продадени 25 777 билета и обща печалба от над 1,5 млн. лева. При това Киров изтъква, че е платил до стотинка данъците върху дела си от голямата сума.

Още през 2021 г. маркетингови проучвания, сочат, че дори за рекордните за роден изпълнител 150 лева за билет са готови да се бръкнат десетки хиляди българи. По това време, поясняват експерти, стандартните цени за поп певците се движат в диапазона 20-50 лв. Единственото изключение е Лили Иванова- с максималната цена от 80 лева за билети за изявите си. Но Любо Киров много скоро я настига и вече се позиционира като двойно по-вървежен в парично изражение. Той е и първият в съсловието, който разбива дългогодишния ценови монопол на естрадната прима.

Обикновено, кога то се говори за "лидерско място", се използва уговорката "за-сега". Но Любо Киров е успял да стане изразител на стратегии, които да обслужват не само неговите интереси. За какво е избран и се е съгласил да ,бъде "трубадур“ то-пизпълнителят? Да анализираме това едно по едно. На първо място за осветяване на реалните приходи от продажбите на билети.

По този начин той насочва прожекторите на данъчните към най- оборотните си колеги, а кои от тях ще станат реални жертви на данъчни проверки, предстои скоро да видим. Същевременно Киров реже и клона на онези от тях, които са на свободна практика и не са "могли да усвоят“ по думите му "милионните субсидии, отпуснати от ; Министерството на културата по време на COVID пандемията.

"Това е така, защото голяма част от музикантите никога не са плащали никакви данъци. Ако държавата им беше дала помощи в онзи момент, а те никога не са взаимодействали с нея, щеше да се окаже, че държавата спонсорира сивия сектор", смята не без лукавство поп звездата. Разбира се, Киров не обелва и дума за частните фирми на входа и изхода на държавните и общинските културни средища, които източват определена част от държавните субсидии за култура.

В момента тези субсидии са драстично свити и това предизвиква "свещения гняв“ и на caмите "свободни артисти“, и на съдържателите на входно-изходните фирми.

Хитовият певец с гордост разкрива, че е пионер в използването на социалните медии и различните платформи в интернет за реклама и продажба на билети. Самият певец междувременно декларира, че е успял да прехвърли 90 на сто от бизнеса си в дигиталното пространство за промотирането на турне 2023. Почти 2 процента от оборота са инвестирани в реклама в социалните мрежи. По този начин Любо Киров и си е спестявал значителни средства за постери, билбордове и, внимание, платени радио- и телевизионни реклами.

"Аз не завися вече от телевизиите и радиостанциите. Това ми дава изключителна свобода. Мога да правя важни стъпки напред, като слушам само какво иска моята публика“, разкрива хитовият изпълнител.

Може да се възрази, че голямата си популярност Киров дължи именно на тях, но дали има смисъл, ако тук и сега важи правилото, че в бизнеса няма сантименти. Нещо повече. В една публикация в последния брой на сериозно бизнес издание се цитира "разпаленото и ядосано говорене" на Киров, пише "България Днес". За да е ясно срещу кого насочват своите удари и той, и другарите му по финансови интереси, ще цитираме дословно всички.

"Раздаване на покани, платени радиоротации, статуси на изпълнители, крепящи се на пиар съобщения и агресивни рекламни кампании, музикантите, които не могат да напълнят дори заведение и обикалят по телевизионните студия.“ Но известният музикант не може да не си дава, че така върви по тънък лед, защото обявява война на традиционните медии, които го превърнаха в това, което е. Той вероятно вярва, че тънкият лед няма да се пропука, но дали?!

#Любо Киров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници