Родителите да вадят портфейлите! Извинителните електронни бележки се плащат, при това - солено!

Родителите да вадят портфейлите! Извинителните електронни бележки се плащат, при това - солено!

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Извинителните електронни бележки за ученици вече ще струват пари, като цената може да бъде определяна свободно от лечебните заведения, без да има лимит. Това е изводът след серия родителски сигнали за изненадващо скъпи извинителни бележки.

Електронната бележка е документ, който не е вписан в договора на НЗОК с лекарите. И докато това не се случи, лекарите сами могат да определят каква да бъде цената на бележката или дали пък да е безплатна. Това е обяснението за заплатените от някои родители суми за извинителни бележки за децата им.

Една от най-високите суми за такъв документ достига рекордните 57 лв. Но това не е ново, практиката идва още със старта на електронните бележки.

Личните лекари са категорични - в повечето поликлиники в София издаването на медицинска бележка за извинение на отсъствия от училище няма да струва нищо. А заплатените 57 лева за издаден документ са единичен случай, предава НОВА.

"Тази е с включена административна такса, тоест тази такса се заплаща при всяко посещение, не за бележката и добавяйки към административната тази такса за бележката става 57 лв.", обяснява общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

В позиция от здравното министерство обясниха, че ведомството е инициирало разговори с различни страни, имащи отношение по издаването на медицински бележки. От Здравната каса допълват, че извинителните бележки за отсъствие от училище не са включени в наредбата, в частта за извънболничната помощ, поради което те не се заплащат от касата.

"Диапазонът на цените може да варира, няма минимум и максимум, нормативно не е установено подобно правило и всеки един лекар може да определя своята цена, респективно всеки един пациент може да си избере конкретен лекар според възможностите си, включително финансовите", казва Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Според специалисти няма необходимост извинителната бележка изобщо да бъде включена в наредбата, тъй като това не е медицинска дейност, а изискване на Министерството на образованието. Оттам заявиха,че не са страна по казуса.

"Няма общо с лечебно-диагностичния процес, никаква, нито за здравето, нито за изхода от заболяването, нито за профилактиката. Има значение, за да се направи отчет на МОН, то е в наредба на МОН", посочи още Миндов.


#извинителни бележки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници