Хитрините, които могат да ви помогнат да запазите дома си по-топъл

Хитрините, които могат да ви помогнат да запазите дома си по-топъл

pixabay

A A+ A++ A

Топлината може да излиза от сградите по различни начини, но има някои доказани и евтини неща, които може да направите, за да я запазите по-дълго в жилището си.

Енергийната бедност е все по-голям проблем в много страни, включително в Обединеното кралство, където през миналата зима е имало близо 5000 смъртни случая, причинени от студени жилища. Това е увеличение с близо 50% в сравнение с предходната зима, пише Би Би Си.

Социалните медии са пълни с видеоклипове, в които се дават различни съвети за това как да запазим топлината в дома си. Въпреки това има сравнително малко научни данни за ефикасността на някои от тях.

Освен това някои от често споменаваните идеи - като например отопляването на стаята със свещи - могат да бъдат опасни. В крайна сметка в по-студеното време не е препоръчително да се опитвате да се справите без отоплителна система, въпреки че може да подобрите леко ефективността на отоплителната система.

Патси Поуп, пенсионерка, която живее сама в Лондон, усеща студения въздух по краката и гърба си. Теченията прониквали през прозорците на нейния общински апартамент. През декември температурите навън са паднали до около 0 градуса, но разходите за отопление са се увеличили рязко заради военния конфликт в Украйна.

Жената се опитала да се увие, както може, но все още ѝ било ужасно студено. Затова се обажда на местните власти. Скоро те пристигнали, носейки със себе си прегради срещу течението и фолио за шестте ѝ радиатора, като идеята е те да отразяват топлината обратно в помещението, вместо да я пропускат през външните стени.

"Стана много по-топло, течението не се усещаше. Сякаш топлината се задържаше вътре", разказва възрастната жена.

Тя не е сигурна колко точно се е променила температурата в помещението, но усеща разликата.

Ето какво трябва да знаете за бюджетните хакове за отопление и техния потенциал да ви спестят пари

Миналата година Nesta, британска агенция за иновации, публикува приблизителните икономии в киловатчаса, които хората могат да постигнат, като направят простички неща, като поставяне на фолио на радиаторите или добавяне на фолио на стъклата на прозорците.

Цифрите, базирани на очакваната промяна в потреблението на енергия на типично британско домакинство, сочат, че намаляването на температурата на потока – температурата на водата, изпращана към радиаторите, на газов комбиниран котел до 60C би спестило 43 паунда годишно. Тази икономия се увеличава, ако можете да намалите температурата на потока още повече.

Поставянето на фолио на стъклата на прозорците също може да спести около 40 паунда в повечето домове. Тези цифри отразяват цената на енергията, каквато е била в Обединеното кралство през есента на 2023 г., въпреки че според изчисленията на Министерството на енергетиката на САЩ топлината, преминаваща през прозорците, представлява около 25-30% от енергията, използвана за отопление и охлаждане на сгради.

Според проучванията на Nesta обаче фолиото за радиаторите няма да ви спести толкова много и това е възможно само при външно изолирани стени в жилища с отопление на газ или нафта.

Според изчисленията намаляването на термостата от 20С на 19С може да спести над 100 паунда, а увиването с топло одеяло, вместо да разчитате прекалено много на отоплителната система, също може да намали разходите за една година. Като цяло проучването показва, че безплатните и евтини мерки могат да спестят няколкостотин паунда за една година, ако се комбинират.

Например, намалете термостатните вентили на радиаторите си на 2 до 3, за да постигнете приблизително 18C - препоръчителната минимална здравословна температура в помещенията. Обезвъздушете пълните с вода радиатори, за да премахнете натрупването на въздух в тях и да подобрите топлинната им мощност.

Има и още една допълнителна мярка - душове с намален воден дебит. Те ще спестят пари, тъй като намаляват количеството топлина, необходимо за вземането на душ, както и количеството използвана вода. Тази тактика може да спести около 70 паунда годишно.

Струва си също така да помислите колко време прекарвате под душа. При сегашните средни цени на електроенергията в Обединеното кралство 10-минутен горещ душ може да струва около 50 пенса (64 цента). Сама по себе си тази сума не е голяма, но ако я умножите по трима души и 365 дни в годината, тя ще достигне почти 550 паунда. Ако се къпете за 4 минути, може да намалите тези разходи повече от два пъти.

Друг съвет е да се запушат дупките около тръбите във външните стени или на други места, където тухлената зидария не е добре уплътнена. Важно е обаче да не се запушват вентилационните тухли или изходите на аспираторите. Дебелите пердета и протекторите против течение под вратите също могат да помогнат.

Оказва се обаче проблем да се разчита твърде много на бюджетните мерки. Често хората използват израза "да отопляваме човека, а не стаята", за да подчертаят, че тялото се затопля с термооблекло и електрически одеяла, например. Потенциалният подводен камък при това е, че ако в стаята ви стане много студено, тогава все още ще дишате студен въздух, което е потенциално вредно и може да има въздействие върху респираторните симптоми. Освен това студените стени „са магнит“ за конденз и съответно за мухъл. Черната плесен може да бъде животозастрашаваща и е трудна за премахване, след като веднъж се появи в жилището.

Някои идеи, които понякога се появяват във филмите, по телевизията или в социалните мрежи, могат да доведат до риск от пожар, включително използването на свещи и керамични съдове за генериране на топлина или включването на уред за готвене и оставянето му без надзор.

#радиатор #радиатори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници