Горя Пампоровата къща в Пловдив

Горя Пампоровата къща в Пловдив

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Пламъци обхванаха в събота Пампоровата къща в Пловдив, в която се намира гримьорната на Античния театър. Четири пожарни гасиха огъня в сградата, която е и паметник на културата. Пожарът е обхванал покрива. Сигналът е подаден вчера след 18:15 часа. Няма пострадали хора.

„Все още не знаем какви и колко са щетите”, заяви директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева пред НОВА.

„Причината, която снощи споменаха от Пожарна безопасност, е късо съединение от бойлер на втория етаж. Казаха ми, че дори и да не е включен бойлерът, може да стане късо съединение. Но предстои това да бъде установено”, заяви още Кантарева. „Къщата не се ползва след приключване на сезона през октомври, имало е единични влизания на наши служители, но нищо не са включвали”, заяви още тя.

„Къщата е паметник на културата. Още днес ще изготвим едно писмо, за да задействаме процедура под чл. 72 от Закона за културното наследство за предписване на аварийни дейности за възстановяване”, каза Кантарева.

От пожарната съобщиха, че огнената стихия е обхванала 15 квадратни метра от покривната конструкция. Засегнати са и две стаи . От общината пък съобщиха, че по най-бързия начин тя ще бъде възстановена, така че да не се попречи на предстоящия театрален сезон, както и на предвидените концерти в Античния театър.

Днес предстои да бъде направен и оглед от общината.


#Пампоровата къща #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници