22 януари – имен ден празнува Анастас

22 януари – имен ден празнува Анастас

интернет

A A+ A++ A

На 22 януари църквата почита Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий Перски, Св. свщмчк Петър, еп. Български, и Св. мчк. Сионий Български. Имен ден празнува Анастас.

За Свети Тимотей е записано, че е роден в град Листра в област Ликаония, Южна Мала Азия, в семейството на еврейка и езичник. По времето, в което Свети апостол Павел проповядвал в този град успял да спечели за християнската вяра семейството на младия тогава Тимотей, който избрал да тръгне с апостола като негов помощник. От този момент той непрекъснато бил с него по време на проповедническата му мисия из Мала Азия, Гърция, Йерусалим и Рим.

Прието е да се нарича се апостол, защото разпространявал вярата в Христос наравно с другите апостоли, макар сам той да не бил пряк ученик на Спасителя.

Свети Тимотей умрял на 22 януари 97 г. от гнева на група езичници, тъй като се изправил пред шествие на идолопоклонници, изобличавайки ги за безсрамните им действия по време на тържествата в чест на богинята Артемида.

Преподобномъченик Анастасий се родил в Персия и живял през VI-VII век. Казвал се Магундат и служил в конницата на цар Хорзой ІІ. При военните походи в Мала Азия, Египет и Палестина той се запознал с християнството. А когато му се удала възможност, напуснал войската и отишъл в Йерусалим. Там се обучил в истините на християнската вяра и приел кръщение. После постъпил в манастир край свещения град и се подвизавал с името Анастасий. Осъден на смърт за вярата си в Иисус Христос умрял през 628 година заедно със 70 свои сподвижници.

#църква #имен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници