Родна община дава 10 бона, ако семейство се сдобие с трето дете

Родна община дава 10 бона, ако семейство се сдобие с трето дете
A A+ A++ A

10 хил. лева помощ за трето дете - такава социална мярка предвижда за многодетните семейства община Горна Оряховица. Финансовият стимул се въвежда с цел да се преодолее ниската раждаемост в региона. За мярката са заложени 100 000 лева.

Преди дни 36-годишната Полина Илиева от Горна Оряховица роди третата си рожба. Малката Крисия проплака навръх Атанасовден в болницата в Горна Оряховица. Поля и съпругът ѝ са инженери по професия и сбъдват мечтата си за многодетно семейство.

"Каката е на 16, баткото е на 12, а малкото Криси се роди на Атанасовден, чакано и планирано детенце, желано. Всички нямат търпение да се приберем", сподели Илиева.

През последните години в общинската болница в Горна Оряховица отчитат спад на ражданията. Според тях стимулът от 10 000 лева за трето дете ще помогне за преодоляване на демографския срив.

"Това е много добра идея на общината за подпомагане на раждаемостта", каза акушер-гинекологът д-р Димитринка Димитрова.

"Смятам, че който иска да има второ или трето дете, в никакъв случай няма да е заради въпросната инициатива, по-скоро кметът иска да накара хората да раждат в нашата болница, аз съм страшно доволна от персонала, първото и второто ми детенце също са раждани тук", каза Илиева.

В момента се сформира комисия в общината, която ще изготви критерии, по които ще се отпуска финансовата помощ за трето дете.

"Родителите трябва да бъдат жители на територията на Горна Оряховица последните пет години, да са с настоящ и постоянен адрес, поне единият от родителите трябва да е в трудово-правни отношения, и двамата родители да не са получавали помощ от държавата, семействата да нямат задължения към община Горна Оряховица, техните по-големи деца да бъдат записани в детско учебно заведение", посочи заместник-кметът на община Горна Оряховица Петя Иванова.

#Горна оряховица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници