"Часовникът на Страшния съд" остана на 90 секунди до полунощ

"Часовникът на Страшния съд" остана на 90 секунди до полунощ

БТА

A A+ A++ A

Ядрени специалисти не промениха положението на стрелките на Часовника на Страшния съд и те останаха на 90 секунди преди полунощ – хипотетична граница на глобалното унищожение, съобщи Ройтерс.

Както и през миналата година стрелките са рекордно близо до полунощ. През трите години преди 2023 г. те бяха на 100 секунди до полунощ.

Учените се позоваха на действията на Русия по отношение на ядрените оръжия на фона на нахлуването в Украйна, военните действия на ядрената сила Израел в Газа и влошаването на изменението на климата като фактори, които увеличават риска от глобална катастрофа.

Полунощ на Часовника на Страшния съд е теоретичната точка на всемирното унищожение. Той се поддържа от неправителствената организация „Бюлетин на атомните учени“, базирана в Чикаго, която го сверява всяка година спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството.

Сред тях са ядрената заплаха, изменението на климата и разрушителните технологии, като например изкуствения интелект и новите биотехнологии.

Приближаваме ли се към края на света? Пред БНТ говори един от учените, които управляват Часовника на Страшния съд
Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и 13 Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да поставят стрелките на часовника.

"Горещите точки на конфликти по света носят заплахата от ядрена ескалация, изменението на климата вече причинява смърт и разрушения, а разрушителни технологии като изкуствения интелект и биологичните технологии се развиват по-бързо от защитните мерки", каза Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на бюлетина, като добави, че запазването на непроменени стойности спрямо предходната година "не е индикация, че светът е стабилен".

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел създава часовника през 1947 г., за да предупреждава обществеността колко близо е човечеството до унищожаването на света. Сред съоснователите са Алберт Айнщайн и Джей Робърт Опенхаймер.

#Часовникът на Страшния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници