Кога грипът прераства в пневмония?

Кога грипът прераства в пневмония?

canva

A A+ A++ A

Грипът представлява силно заразно остро вирусно заболяване, което обичайно засяга горните дихателни пътища и протича с обща отпадналост, замайване, висока температура, миалгии, главоболие, в някои случаи и със стомашно-чревно засягане.

При повечето болни възстановяването отнема около 1 - 2 седмици, след което всички симптоми отшумяват. В част от случаите се наблюдават различни усложнения, като често се засяга дихателна система, пише специализираният здравен сайт puls.bg. Децата, особено на възраст под 2 години, както и тези с придружаващи хронични заболявания (бронхиална астма, муковисцидоза и др.) или вродени сърдечни малформации, са с повишен риск от развитие на усложнения.

Вирусът може да засегне по-тежко редица органи и системи. От страна на дихателна система е възможно първично засягане на белите дробове от инфекцията с развитие на бронхиолит, бронхит или първична вирусна пневмония. Активната вирусна инфекция, от друга страна, създава предпоставка за развитие и на бактериална инфекция, особено в случаите, когато детето е колонизирано с патогенни бактерии или е имало продължителен болничен престой. Вторичната пневмония е по-често срещана в сравнение с първичната.

Клинични прояви и изследвания

На фона на общите грипни прояви, симптомите отстрана на долните дихателни пътища се добавят най-често около 4-ти ден от началото на оплакванията. На фона на изразения фебрилно интоксикационен синдром се наблюдава промяна на кашлицата, като тя може да има различна характеристика, да стане по-честа, пристъп на, детето не може да спи, буди се често, възможно е да провокира повръщане. Може да се наблюдават признаци на дихателна недостатъчност с учестено дишане, цианоза, тираж, хипоксия, ортопнея.

От лабораторните изследвания са установяват данни за повишена възпалителна активност, левкоцитоза, повишено CRP и понижен HGB. Рентгеновата находка може значително да варира от интерстициални промени до зони на консолидация и засенчвания тип "матово стъкло“.

Пневмококите са водещите бактериални причинители при настъпване на усложнения. В хода на грипна епидемия се отчита повишена честота на пневмонии, причинени и от Staphylococcus aureus. Емпиричната антибиотична терапия следва да покрива и двата причинителя.

Ранното стартиране на противовирусна терапия при установяване на вируса доказано скъсява периода на боледуване и вероятно понижава честотата на настъпващите усложнения. Най-съществен ефект по отношение ограничаване на рисковете е доказан за ежегодните ваксинации.

#пневмония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници