Българи покориха върха на цирковото изкуство

Българи покориха върха на цирковото изкуство
A A+ A++ A

Българи отново покориха върха на цирковото изкуство с участието си в на международния цирков фестивал в Монте Карло. Сестри Колеви и Цветомира Кирова-Ерани са сънародниците ни, които получиха две награди "Златен клоун" в 46-ото издание на фестивала.

За да говори за техния успех, в ефира на предаването "Нашият ден" по БНР гостува Енчо Керязов – последният българин преди тях, носител на приза "Сребърен клоун".

В началото на разговора Керязов, който понастоящем е заместник-кмет по културата, младежта, образованието и спорта в Община Ямбол, почете паметта на писателя Христо Карастоянов, който почина тази седмица. "Имах възможност да го познавам лично и да общувам с него", споделя Керязов, според когото това е голяма загуба както за града, така и за страната.

Относно отличията "Златен клоун" за родните артисти, гостът на предаването, запознат с най-големите циркови спектакли по света, смята, че те са напълно заслужени. "Момичетата показаха невероятна класа, елементи, правени и изпълнявани до този момент само от мъже. Красота и грация. Съчетание на музика и костюми. Много впечатляваща презентация за едни млади момичета – нещо, което принципно изисква дългогодишна подготовка", казва опитният цирков артист.

Керязов споделя повече за интересната история на сестрите, която, по думите му, "умножава наградата по 100". В изграждането им като артисти важен принос има както италианското цирково училище, което завършват, така и родителите им – българин и италианка. Керязов разказва, че през 1992 година работи с бащата на сестри Колеви в Австрийския национален цирк. Той споделя искреното си възхищение от уважението и приемствеността, които Колеви демонстрират към своя баща и българския си произход.

Успехът на другата ни сънародничка, Цветомира Кирова - Ерани, която заедно с мъжа си, Елвис Ерани, е дресьор на животни в цирка, също е забележителен, според Керязов.

Българският артист прави всичко възможно, за да популяризира и пренесе у нас световното цирково изкуство от най-висок клас. Благодарение на организираната от него "Нощ на звездите" в страната ни гостуват най-големите циркови звезди. Керязов с радост съобщава, че 13-ото издание на спектакъла, в който деца и възрастни мечтаят заедно, тази година ще се завърне в зала "Арена" в София.

"Надявам се да успеем да убедим собственика на "Цирк дю Солей" да се лиши от най-атрактивния си номер в Лас Вегас за една седмица", казва Керязов по повод поканата към сестри Колеви да участват в "Нощ на звездите".

На талантливите деца на България, които той не спира да вдъхновява чрез работата на своята фондация, Керязов пожелава да преследват мечтите си.

В края на разговора гостът изразява и своята съкровена надежда повече млади хора да се гордеят, че са българи. Нещо, за което сестри Колеви са пример и вдъхновение.

#цирк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници