В сезона на грипа: Чудодейните свойства на чая от лук и при настинка

В сезона на грипа: Чудодейните свойства на чая от лук и при настинка

pixabay

A A+ A++ A

Лукът, който е изключително питателен зеленчук, може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, също и при настинка. Лечебните свойства на лука са оценени още преди хиляди години. Легендите разказват, че атлетите в Древна Гърция са използвали този зеленчук за пречистване на кръвта си.

Ето някои ползи от чая от лук:

Борба с патогени

Според проучвания лукът има високо съдържание на витамин С, който насърчава производството на антитела и Т-лимфоцити, които са незаменими за борбата с патогените.

С негова помощ можете да намалите както продължителността на настинката, така и тежестта на симптомите.

Освен това лукът е богат и на кверцитин, който има противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Помага ви да се отървете от слузта и успокоява кашлицата

Въпреки че вкусът му не е от най-приятните, чаят от лук е изключително полезен, ако сте изправени пред неспираща досадна кашлица. Така тази напитка може да помогне за премахване на слуз и успокояване на кашлицата благодарение на етеричните масла, присъстващи в лука.

Понижава кръвното налягане

Кверцитинът, флавоноид или растителен пигмент, открит в някои растителни храни, може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане, пише Medicool.

Освен че е важен източник на манган и мед, лукът съдържа и калий, който помага за поддържане на кръвното налягане под контрол. В допълнение, той допринася за елиминирането на излишния натрий, което позволява намаляване на натиска върху стените на кръвоносните съдове.

#лук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници