Веселин Стойнев: Хиператаката на Пеевски цели да спре в зародиш президентска партия

Веселин Стойнев: Хиператаката на Пеевски цели да спре в зародиш президентска партия

Стоп кадър/БНТ - архив

A A+ A++ A

Хиператаката на Делян Пеевски към държавния глава Румен Радев цели да предотврати в зародиш формирането на политически проект от обкръжението му в президентството. Това коментира пред БНР Веселин Стойнев, коментатор на DW.

"Докато президентът витае от високата си камбанария, атаката би имала по-голям успех. Имахме президенти, които станаха партийни лидери Петър Стоянов и Георги Първанов. Когато слезе от камбанарията, рейтингът изчезва, защото става един от много партийци. Начинанието му е успешно", коментира каза Стойнев.

Според него този скандал срещу президента, в който Делян Пеевски стана фронтмен, е от друг порядък.

"Ако досега политическите партии, главно ПП и ДБ, бяха основен прицел на президента и основно го критикуваха за проруски позиции, обсебване на власт и злоупотреба с власт при служебните правителства, при Пеевски причините са различни и не са институционално симетрични. В момента Пеевски с две думи казва на президента: Ти си един от нас, ти си редови партиец, ела на терена на партийната борба, подай оставка от президентството. Ти не си недосегаем и затова аз стрелям по твоите лейтенанти", коментира Стойнев.

Той прогнозира, че "престрелката" Пеевски – Радев ще бъде дълъг сериал с призоваване на институции.

"Няма да се учудя в някой сайт да се появи снимка на някой лейтенант с куфарче, кученце да го изнася. Имахме премиерска снимка с кюлчета. Това може да се случи, като имаме предвид биографията на Пеевски", прогнозира Стойнев и напомня за израстването на Пеевски – от "Булгартабак" до председател на ДПС.

Стойнев коментира и обкръжението на президента и че заради наречените "сиви кардинали" Ушев и Копринков "тази битка не е нова и не е само по евроатлантическа линия". Президентът казва, че "появата на алтернатива е неизбежна" с изказването си, че лично ще уведоми обществеността за нов политически проект.

"Радев потвърди, че има такова нещо. А марката "Трети март" е регистрирана и въпросът вече е - кога", каза Стойнев.

"Засега изглежда хората, тези, които се отглеждат в президентството, освен тези сиви кардинали и лейтенанти, които не са публично известни и са с така леко, как да кажа, смешни имена, защото пътят на копринката, сам по себе си, вече е заявка за сериал, а Ушев е любим антигерой на стотици ултраси в техните скандирания, са сериозните хора в президентството - младите професионалисти, които вече бяха във властта, служебните кабинети на Радев - Крум Зарков, Атанас Пеканов, има вероятно много областни управители, както и по-малките партии от левицата и вероятно някакви бизнес кръгове. Странното сега е, че партийно строителство не може да се прави от президентството и това финансиране няма как да бъде легализирано и това са упреците на Пеевски", коментира Стойнев.

И смята, че Пеевски не може да го предотврати, но може да го забави, защото такъв проект се появява преди избори, най-ранните са юни.


#веселин стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници