София Прайд 2024 ще се проведе на 22 юни

София Прайд 2024 ще се проведе на 22 юни
A A+ A++ A

София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на човешките права в България, ще се проведе на 22 юни. Локацията ще бъде обявена на по-късен етап.

Фокусът на тазгодишното издание ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на българското общество. Сцената на София Прайд отново ще даде възможност на млади артисти от общността да се изявят и да пеят пред хиляди, заедно с едни от най-големите звезди на българската музика.

„София Прайд ще се проведе за 17-та поредна година. Извървяхме много път заедно, постигнахме важната законодателна промяна в Наказателния кодекс, разбирането към проблемите на общността расте, все повече и повече хора са открити и това променя възгледите. Но голяма част от проблемите на ЛГБТИ+ хората в България остават нерешени. Най-важният сред тях - юридическото регулиране на еднополовите партньорства, което ще продължи да бъде фокус в работата ни през следващите години, както и на това издание на Прайд“, сподели Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

Миналогодишното издание събра хиляди българи на мирно шествие в центъра на София. Акцент на събитието бяха 11 български семейства, които застанаха с имената, лицата и историите си зад каузите и целите на София Прайд. В продължение на няколко месеца кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023” насочи вниманието към нуждата от подкрепа в семейната среда, която е изключително важна за ЛГБТИ+ българите.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2023 беше подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.


#София Прайд 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници