Кметът посочи трагичен инцидент и обяви, че ще иска пристанище Варна да се върне към общината

Кметът посочи трагичен инцидент и обяви, че ще иска пристанище Варна да се върне към общината
A A+ A++ A

Кметът на Варна Благомир Коцев във Фейса:

Трагедията със смъртта на Александър Ламбов във водите на пристанище Варна разтърси града и варненци. Изгубихме един млад живот в изцяло предотвратим нещастен случай. Поднасям съболезнованията си на семейството на Александър.

Темата за пристанищната зона на Варна е в полезрението ми от много време и продължава да буди възмущение в мен.

Да, тя попада изцяло под юрисдикцията на държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” и Министерство на транспорта, но пък отдавна вече е станала част от градската среда на Варна. На нейната територия има десетки заведения, ресторанти, барове и нощни заведения, автомивка, лунапарк, огромен паркинг. Скоро там ще отвори врати и голям супермаркет.

Подобно застрояване с места за забавление неминуемо води до голямо струпване на хора, което Община Варна трудно може да регулира. Не защото нямаме капацитет да го правим, а защото не ние стопанисваме зоната.

Не мога да пропусна и сравнението с пристанищната зона на Бургас. Там на пространство, сравнимо с това във Варна, има едно нощно заведение и три ресторанта. В Бургас зоната също не е обезопасена от морето. Но шансът от трагични инциденти, като този с Александър, е минимален. Защото ресторантите и дискотеките са три пъти по-малко.

Какво е решението, което можем да предложим на варненци? Очевидно е, че поради ограничените правомощия на общината, не можем просто да изгоним частните собственици и с това да намалим риска от инциденти. Но можем да поискаме от София управление и контрол върху атракционната зона, за да можем ние, варненци, да решаваме как да се стопанисва тя. За да я устроим така че да отговаря не само на частния, а и на обществения интерес и градска среда. За да се погрижим за безопасността на хората. За да изградим зона с модерен облик, яхтено пристанище, пространства за спорт и отдих.

Не сме съгласни общината да има задължения за безопасността, а да няма право да управлява територията.

Затова още следващата седмица ще изпратя писмо до Министерство на транспорта с искане пристанищната зона да бъде прехвърлена за стопанисване на община Варна. Когато стане това, именно варненци, а не някой друг, ще имат възможността да я развиват както намерят за добре.

#Варна #Благомир Коцев #пристанище Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници