Габриел за ротацията: Важно е да има обективност при оценката за работата на министрите

Габриел за ротацията: Важно е да има обективност при оценката за работата на министрите

ЕК

A A+ A++ A

Вицепремиерът Мария Габриел отказа да заяви дали иска да задържи поста си на министър на външните работи след ротацията през март, когато трябва да поеме и ролята на министър-председател. На влизане за заседанието на министрите на външните работи тя каза само, че за нея е важно да има обективност при оценката на работата на министрите.

"Имаме споразумение, в което ясно е казано кой какъв ще бъде", каза Габриел.

"Това, което аз искам да видя е, че ще има обективност и признаване на факти, защото за отлично качество като министър на външните работи мога да кажа, че има две неща, които за мен са много важни за това да бъдат отчетени усилията за модернизиране на дипломатическата служба, изключително важни бяха визитите на външни министри в България. Мисля, че отдавна не бяхме виждали толкова интензивен обмен. За мен е важно България да остане последователна в тази посока, отново да бъде приета добре навсякъде", допълни вицепремиерът.

По повод правителствената командировка за Съединените щати, която разбуни духовете в коалицията, тя заяви:

"За мен е много важно всеки един от нас да допринася за това България да продължава да гради образа си на доверен партньор в рамките на стратегическото партньорство с Щатите. Затова не виждам тук защо трябва да се поставя под съмнение визита или ден.Това, което е важно, е съдържанието на визитата, резултатът, който се визира от нея и в крайна сметка, този, който се получава след отиването там".

Запитана дали предпочита смяната в регулаторите да се извърши преди ротацията, Габриел отговори:

"Това, което е важно, е да има ясен механизъм по отношение на номинациите. Второ - номинираните да бъдат хора с безупречни експертни и морални качества. Смятам, че това, което трябва сега да си дадем равносметка е, че има нужда този процес да се ускори, за да не се подхранват каквито и да било версии, че това няма да е начина, по който това да се случи. И смятам, че в този случай, както досега парламентарните групи, политическите партии си носят своята отговорност. Аз не мисля, че един човек трябва да управлява целия процес. Аз мисля, че показваме съвсем различна култура. Спомнете си, ако аз се ангажирах през юни месец, това е, защото искам в България да има култура на политически диалог, да има култура на това ние да покажем, че сме политически зрели, за да вземаме заедно решения, а не те да бъдат вземани еднолично. Да, има отговорност, която носи всеки един от тях. Но нека тя е за това, за което той отговаря".

Външният ни министър заяви още, че България подкрепя предложението за фонд за Украйна, както и засилването на капацитета на европейската отбранителна индустрия.

"България е изключително твърда в подкрепата си и ние подкрепяме предложението за фонд за подкрепа на Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир. Подкрепяме бюджета от 5 милиарда евро, също, както и сме за това подкрепата за Украйна да бъде устойчива, да бъде предвидима и тя наистина до 2027 година да дава сигурност. Нещо повече, подкрепяме също така и предложението за засилване на капацитета на отбранителната индустрия. Ние също ще подкрепим предложението за съвместни поръчки. Смятам, че Европа повече от всякога трябва да бъде изключително силна и в този сектор", посочи тя.

Габриел определи и като важни дебатите за Турция по отношение на сигурността в Черно море, миграцията и енергийната свързаност.

"България ще устоява много ясна позиция, че с Турция ние можем да дадем отговор на регионални предизвикателства. Най-напред, нека не забравяме, че Турция е наш съюзник в НАТО за България. Темата за стратегическата важност и сигурността на Черно море ще продължи да бъде водеща. Неслучайно една от инициативите, които, освен идея се превърна и в действие и противоминната група, която създадохме заедно с Турция и с Румъния. По отношение на темата "Миграция" Турция е несъмнено стратегически партньор. Виждаме добрите резултати от добрите отношения и сътрудничество с България. Ние трябва да продължим да адресираме тази тема, защото за нас като България е важно добрите отношения с Турция, да отстояваме и пазим външната граница на Европейския съюз, а за страната, разбира се, да утвърждаваме мястото ни и на надежден партньор в рамките на шенгенското пространство. Радвам се, че ще си говорим и за енергийна свързаност. Турция тук има ключова роля", заклюти тя.


#Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници