Йотова: Войната с президентската институция започна, когато разбраха, че Радев няма да стане част от "сглобката"

Йотова: Войната с президентската институция започна, когато разбраха, че Радев няма да стане част от "сглобката"

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Румен Радев няма да стане част от тази "сглобка". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на Българската национална телевизия в събота вечер по повод думите си отпреди няколко дни, че Румен Радев е имал оферти да стане част от "сглобката".

Безспорно, че няма как да искат сам да се включи. Това е президентът - държавният глава на страната. Не толкова и от отделни министри, макар че съм чувала за такива предложения, а по-скоро за това да припознае решенията на "сглобката", обясни Йотова.

"Ако президентът по някакъв начин беше припознал тази "сглобка", вероятно щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти досега. Само че това никога няма да се случи с нашия мандат", заяви вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова българските граждани виждат в Румен Радев единствената надежда и алтернатива, а не в некоалицията.

Политическите партии, които до вчера с говорили едно, а правят точно обратното, когато се срещнат със своите разочаровани, обидени, излъгани избиратели, всеки път, когато видят президента, виждат гузната си съвест, коментира Йотова. Тя припомни, че имаше предложения от политически партии служебният кабинет да стане редовен.

"Няма нужда да пише Трети март на нашата сграда, защото Трети март, за разлика от други български празници, е в сърцата ни", коментира вицепрезидентът. Повод за думите ѝ е коментарът на председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който каза по-рано тази седмица, че „прави впечатление, че президентството се е превърнало в централа на партия“. „Хубаво е да сменим табелата, защото няма смисъл вече да пише президентство. На табелката трябва да пише политическа партия „Трети март“, каза Пеевски.

Йотова заяви, че президентството не се занимава с политически инженеринг.

Вицепрезидентът отрече да има „плащания в пликове“ за назначения в служебните кабинети. "Аз никога не съм виждала такова нещо в президентската институция“, заяви тя.

Йотова не очаква да се задейства процедура по импийчмънт на президента. Нямат за цел да предизвикат тази процедура. Първо, защото това означава автоматично още по-висок рейтинг на президента, тъй като аргументите ще бъдат повече от смешни. Второ, защото целта не е импийчмънт, а омаскаряване на държавния глава, коментира тя.

По повод решението да бъдат предоставяни допълнително 50 милиарда евро помощ за Украйна от европейския бюджет, Илияна Йотова каза, че от тези 50 млрд., 17 са безвъзмездна помощ, а останалите са под форма на заеми.

Относно присъединяването на България към Шенген по суша вицепрезидентът заяви, че определено не очаква това да се случи до края на тази година. Много са политическите процеси, предстоят избори в Европа. Доста голямо е притеснението за възхода на крайнодясните партии, каза тя. "Бих се борила за това автентичните партии в Европа наистина да вземат мнозинството на тези избори, защото иначе, в моите очи, нищо добро не ни чака", добави Илияна Йотова.


#Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници