"Не искаме вашите летящи боклуци": Украйна отказа над 40 изтребителя от Австралия

"Не искаме вашите летящи боклуци": Украйна отказа над 40 изтребителя от Австралия
A A+ A++ A

Украйна е отказала над 40 бойни изтребителя от Австралия, наричайки ги "летящи боклуци", пише местният вестник Australian Financial Review.

Според източници на изданието през миналата година австралийските власти са предложили на Киев прехвърлянето на 41 изтребителя F/A-18 Hornet. Те са проектирани да кацат на самолетоносачи, което означава, че могат да кацат и излитат на къси разстояния, правейки ги подходящи и за използване в Украйна, защото не се нуждаят от специална инфраструктура.

По това време обаче украинските Военновъздушни сили са получили уверение от страни от НАТО, че ще получат други западни изтребители – F-16. Украинските военновъздушни сили са се опасявали, че ще бъдат затрупани от два вида чуждестранни изтребители, всеки от които ще изисква собствена поддръжка, боеприпаси и инфраструктура за обучение. Това допълнително е щяло да затрудни украинските пилоти, които от десетилетия са свикнали да летя само на съветски изтребители.

Високопоставен военен от украинските ВВС е казал на австралийците, че не искат техните "летящи боклуци". "Той ги нарече "летящ боклук", това на практика уби сделката за F/A-18. Ако не го беше направил, сега щяха да летят над Украйна", каза източник на вестника. Изданието посочва, че отношенията между Украйна и Австралия не са розови, защото Австралия не е отговорила на искането за доставка на друго оборудване (като мултифункционалния хеликоптер MRH-90 Taipan, от който ЗСУ са имали остра нужда).

През август 2023 г. САЩ одобриха трансфера на F-16 в Украйна, година и половина след началото на войната. Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни се оплака, че на Русия е било дадено време да укрепи противовъздушната си отбрана, преди да могат да бъдат атакувани със самолети, доставени от Запада.

Украйна още очаква доставката на западни изтребители, чието значение си пролича по време на неуспешната лятна контраофанзива през миналата година. Украйна трудно може да освободи окупирани от руснаците територии, ако няма въздушно превъзходство, пише Факти.бг.

#войната в Украйна #изтребители #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници