Виаграта намалява рискът от Алцхаймер

Виаграта намалява рискът от Алцхаймер

canva

A A+ A++ A

При мъжете, които приемат лекарства за еректилна дисфункция като виагра, намалява рискът от болестта на Алцхаймер, показа изследване, цитирано от Би Би Си, предаде БТА.

От обхванатите в изследването 260 000 мъже вероятността за развитие на деменция при тези, които приемат лекарствата, е с 18% по-малка. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се докаже, че именно тези лекарства предизвикват такъв ефект, уточняват учените.

Междувременно две нови лекарства за Алцхаймер обещават да забавят темпото на развитие на болестта в най-ранните ѝ стадии. Като атакуват обвивката, наречена бета-амилоид, която се натрупва в мозъка на хората с Алцхаймер, те имат потенциала да променят начина на лечение на болестта.

Но учените продължават да търсят и съществуващи лекарства, които биха могли да предотвратят или забавят развитието на болестта.

Лекарства като виагра първоначално са били предназначени за лечение на високо кръвно налягане и стенокардия. Те действат, като повлияват на медиатор в междуклетъчната сигнализация, който може да е свързан и с паметта.

Известно е също, че те влияят върху активността на мозъчните клетки, а изследвания при животни показват, че имат известен защитен ефект върху мозъка.

В новото проучване, публикувано в сп. „Нюролъджи“, изследователи от Университетския колеж в Лондон са разгледали рецептурните досиета на хиляди мъже с еректилна дисфункция, като са сравнили тези, на които са били давани лекарствата, с тези, на които не са.

През следващите пет години те установили 8,1 случая на Алцхаймер на 10 000 човекогодини в групата, на която са предписани лекарствата, и 9,7 случая в групата, която не ги приема.

Мъжете, на които са били издадени най-много рецепти за лекарства за еректилна дисфункция, са показали най-малка вероятност да развият болестта на Алцхаймер, което предполага, че редовна употреба на лекарството би имала по-голямо въздействие върху заболяването.

Изследователите казват, че изводите им не показват самите лекарства да намаляват риска от болестта на Алцхаймер, но могат да посочат нов път за поручване.

Научният ръководител д-р Рут Брауер обяснява: „Необходими са още изследвания, за да се потвърдят тези резултати, да се научи повече за потенциалните ползи и механизмите на тези лекарства и да се проучи оптималната дозировка“.

Изследователите искат също така да проведат проучване и при жени, за да видят дали лекарството има някакво въздействие върху тях.

Съществуват много фактори, които биха могли да причинят заболяването. Проучването коригира резултатите си спрямо някои от тях, включително възраст, основно здравословно състояние, други приемани лекарства и дали участникът е пушач.

„Това изследване не доказва окончателно, че лекарствата за еректилна дисфункция намаляват риска от Алцхаймер, но предоставя добри доказателства, че този вид лекарства си заслужава да бъдат допълнително проучвани в бъдеще”, подчерта професор Тара Спийс-Джоунс от Единбургския университет и президент на Британската асоциация по неврология.

Д-р Франческо Таманини, неврофизиолог от Университета в Рединг, каза, че това е „чудесно проучване“, но са необходими повече категорични доказателства за това как лекарството влияе на мозъка. „Може да се окаже, че то оказва терапевтичен ефект директно върху невроните (ако лекарството е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера) и/или чрез увеличаване на притока на кръв, но и двете хипотези трябва да бъдат проверени“, поясни той.

#виагра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници