Борисов, Пеевски и Атанасов искат комисия да провери руската схема за българско гражданство

Борисов, Пеевски и Атанасов искат комисия да провери руската схема за българско гражданство

БТА

A A+ A++ A

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Атанас Атанасов предлагат парламентарна комисия да провери всички факти около евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство. Това съобщават от ГЕРБ на страницата си във Facebook.

В мотивите се посочва, че след данните за съществуването на руска схема за получаване на българско гражданство, които Атанас Атанасов огласява, председателите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов внасят предложение за създаване на временна комисия по казуса.

Целта на комисията е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Комисията ще трябва да провери изнесените данни и в публикация в сайта "Медиапул“ на 07.02.2024 г. със заглавие: "Схемата "Глеб Мишин“: Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт“. Според материала "4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани "очевидно“ подправени документи" (включително фалшив акт за раждане за български произход, документи върху еднотипни бланки с поредни номера, попълнени с един и същи почерк и т.н.), като в евентуалната схема е участвал чуждестранният гражданин с руски произход Глеб Мишин. Заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем.

В журналистическия материал се твърди, че тази "фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. В статията е цитирано и изявление на Атанас Атанасов, според когото "Това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“.

В мотивите си за създаване на комисията, вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с "фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници