Над 100 души пробвали да получат бг гражданство с документи-менте

Над 100 души пробвали да получат бг гражданство с документи-менте
A A+ A++ A

102 души са били с подправени документи за получаване на българско гражданство по произход през 2023 г., съобщава БНТ.

Министерството на правосъдието е изготвило 11 сигнала до главния прокурор и Софийската градска прокуратура. От началото на мандата на ресорния министър Атанас Славов са изпратени осем сигнала за 78 лица.

През последните години са извадени 3738 преписки за извършване на допълнителни проверки по отношение на истинността на документите за българско гражданство чрез консулските ни служби в чужбина до съответните чуждестранни органи и до Националния институт по криминалистика.

По данни на правосъдното министерство в периода от 1 януари 2018 г. до 7 февруари 2024 г. 6261 граждани на Русия са пожелали да получат българско гражданство, като такова са придобили едва 1431 души. Гражданство се придобива, ако лицето има български произход и/или родител с българско гражданство.

През този период от над шест години от бившите съветски републики най-много украинци - 8555 души, са придобили българско гражданство. Следват гражданите на Молдова - 5966 души. Такова са получили и общо 203 души от останалите бивши съветски републики - Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Латвия.

От Министерството на правосъдието уточняват, че към институцията има Съвет по гражданството, в който освен зам.-министър на правосъдието участват и членове от МВР, МВнР, МРРБ, МТСП, МИР, ДАНС, ИАБЧ и ДАБ. Съветът се запознава с всички документи и извършва преценка на всички доказателства и факти както и на отговорите на молителя при проведено интервю. Въз основа на мнението на Съвета правосъдният министър прави предложеине до вицепрезидента. Именно той издава и указ за придобиване на българско гражданство.

Съветът е отказал българско гражданство на много кандидати заради неистински или подправени документи, с които се удостоверява българският произход. Той възлага редица допълнителни проверки, за да не се допуска натурализация с подправени документи. Те се възлагат на Националния институт по криминалистика и са 80% от всички проверки там.

Съветът по гражданство дава мнение по молбите след писмени становища на МВР и ДАНС. Те извършват проверки на лицата, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация дали има обстоятелства, които биха могли да са заплаха за обществения ред, морал, обществено здраве или национална сигурност.

#българско гражданство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници