Мъск пуска интернет и в открито море

Мъск пуска интернет и в открито море
A A+ A++ A

SpaceX подаде молба до Федералната комисия по комуникациите (FCC) за разрешение да тества безпилотни баржи в морето като морски интернет станции. Те планират да инсталират 12 конвенционални наземни комплекса Starlink на баржите, за да тестват работата на системата в морски условия. Как тези комплекси ще се свържат с наземната мрежа не се уточнява. Може би всичко това има други цели и те не са непременно граждански.

Сателитният интернет на Starlink е проектиран по такъв начин, че неговите потребители (терминали) се свързват с интернет чрез мрежа от наземни станции на Starlink, свързани към глобалната мрежа чрез оптични линии. Сателитите Starlink в орбита действат като предават данни от потребителските терминали към наземните станции на Starlink. Ако терминалът и наземната станция са извън обсега на един сателит, тогава препредаване на лазерен лъч от един сателит към друг започва в космоса, докато терминалът и наземната станция се свържат чрез поток от данни.

Морското покритие на Starlink ще е изградено на същия принцип. От юли 2022 г. компанията предоставя пакет от услуги на Starlink Maritime на стойност $5 хиляди на месец. Ако безпилотните шлепове на SpaceX, които са създадени, за да обслужват ракетните комплекси на компанията в океана, бъдат превърнати в „портали“ за сателитната мрежа, тогава може би услугата Starlink в морето ще стане по-евтина. Засега нищо не се знае за проекта. Разрешение за тестване на наземния комплекс в морето също все още не е издадено.

#илон мъск #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници