Безплатни места на плажа и съоръжения за влизане в морето за хората с увреждания

Безплатни места на плажа и съоръжения за влизане в морето за хората с увреждания

Pixabay

A A+ A++ A

Хората с увреждания да получат свободен и безплатен достъп до морските плажове чрез въвеждане на нови изисквания към концесионерите. Такива промени приеха на първо четене депутатите в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Предложението бе внесено от Медиха Хамза от ГЕРБ-СДС и група народни представители и бе прието със 136 гласа “за” без “против” и “въздържал се”.

До 3 месеца след окончателното приемане на поправките държавата трябва да направи анекси по действащите договори с концесионерите и те да започнат да осигуряват безплатен достъп на хората с увреждания. Така се очаква изискването да влезе в сила още за наближаващия летен сезон.

Какво предвиждат промените

Промените задължават концесионера да осигурява условия за свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания, когато това е предвидено в обосновката на концесията, изготвена от министъра на туризма и по реда на този закон.

В законопроекта се предвижда още концесионерите да изградят съоръжения, които са съобразени с релефните особености и характеристики на плажовете и съоръженията.

За разлика от настоящия закон, в който е записано изрично изграждането на пясъчни пътеки и обща дефиниция за осигуряване на улеснен достъп на хора с увреждания. За сравнение сегашните предложения предвиждат създаването на условия за лесно придвижване до самата плажна ивица както и до шезлонги, чадъри, тоалетни, съблекални и заведения.

Фокус върху съоръженията за влизане в морето

В доклада на парламентарната комисия по регионална политика се посочва и важността от изграждането на нови съоръженията за влизане в морето.

"Нашата цел е достигането на достъпна среда за хората в неравностойно положение. Ние като общество се оказваме длъжници на нашите съграждани, които за съжаление имат проблем. От години хората с увреждания поставят искания на различно ниво. За да се случи истински достъпна среда, е необходима промяна в нормативната уредба", каза Медиха Хамза, цитирана от БТА.

Според данните от доклада на комисията по туризъм в България към настоящия момент хората с група инвалидност и чужда помощ са 30 823, докато децата с увреждания с група инвалидност и чужда помощ са 13 046.

Табели ще показват плажовете

В свой доклад парламентарната комисия по туризъм отбелязва още, че този достъп трябва да бъде осигурен за всички граждани, в това число и за хората с двигателни увреждания, които изпитват сериозни затруднения да се възползват от морските плажове на България.

За да се подобри процесът на интеграция, в доклада се посочва и създаването на указателни табели, които да обозначават плажовете с достъпна среда за хората с двигателни затруднения.

Гърция се посочва като пример за държава, която е успяла да изгради достъпна среда до морските плажове, което води и до повишаване на туристическия поток, пише "Медиапул".

"България е туристическа дестинация и във визитката ни като такава, ако се презентира изградената инфраструктура за достъпната среда на хората с увреждания до морските ни плажове, това ще доведе до по-голям туристически поток у нас и ще изведе България на по- високо ниво като туристическа дестинация", се посочва още в доклада на парламентарната комисия по туризъм.

#хора с увреждания #концесионери #плажове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници