По-евтино е да паркираш колата си в София или в Скопие, Белград и Атина?

По-евтино е да паркираш колата си в София или в Скопие, Белград и Атина?

canva

A A+ A++ A

При строителството на новите сгради в България има определени изисквания за брой гаражи и паркоместа, които прележат към броя апартаменти – по едно паркомясто или гараж на една жилищна единица. Проблемът с паркирането в София задълбочи и повишението на цените. По думи на експерта по недвижими имоти Евгени Василев, докато цената на жилищата се увеличава с 30-40%, при гаражите тя скача почти двойно, пише bTV .

По негови думи един гараж в София в момента е със средна цена 30-35 хил. евро, а едно паркомясто, ако е в сутерена на сградата, е между 20 и 25 хил. евро. Ако е външно, със възможност за паркиране в двора на сградата, могат да се намерят и предложение за около 15 хил. евро.

Проверка показва, че цените на гаражите в нашите съседни държави също бележат ръст.

Скопие (Северна Македония)

Според македонската медия "Денар“ цената на гаражите в Скопие скача до 10 000 евро, но това не пречи да се се разпродават като "топъл хляб“. Това е цената, която някои инвеститори искат за гаражи в нови сгради в центъра на Скопие. За сравнение, преди няколко години в същите квартали е можело да се купи гараж за 3-4000 евро.

Разбира се, цената на гаража зависи от местоположението и стойността на сградата, но според информацията в момента почти няма гаражи по-евтини от 6000 евро в цяло Скопие.

Белград (Сърбия)

Ако искате да закупите гараж в Белград, ще трябва да похарчите поне 9000 евро, което е най-евтината цена, предлагана в обявите, близо до Фонтана в Белград. Тази цена обаче е изключение, тъй като в останалата част на столицата не можете да намерите гараж по-евтин от 15 000 евро.

Според сръбската медия "Слободен печат“ гаражите в топ центъра на града са около 24 000 евро. Най-скъпият гараж в Белград, който се предлага в обяви, струва 43 850 евро и се намира на улица "Юрия Гагарина".

Атина (Гърция)

Наша проверка в сайта за продажба на имоти в Гърция xe.gr показва, че цените в Атина на паркоместата са между 15 и 20 хил. евро, а тези на гаражите между 20 и 40 хил. евро в зависимост от това в коя част на града се намират.

#паркинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници