Този чай е чудесен заместител на кафето

Този чай е чудесен заместител на кафето

canva

A A+ A++ A

Този чай е природна панацея. Sofia24.bg ще ви разкаже за чай матча, който е фино смлян зелен чай, произхождащ от вечно зеленото растение Camellia Sinensis. Напитката е известна на хората преди повече от 800 години. За нейна родина се смята Китай. В буквален превод матча означава "чай на прах“.

Каква е разликата между матчата и обикновения зелен чай?

Точно така, матчата и класическият китайски зелен чай произлизат от едно и също растение, но чаят матча е различен. По същество матча е силно концентрирана форма на зелен чай, богата на полезни витамини и минерали. Матча влиза в групата на така наречените "суперхрани". Препоръчителната дневна доза матча е един грам, тъй като съдържанието на полезни вещества в него се равнява средно на 10 чаши обикновен зелен чай.

Отглеждането на чая матча се различава от отглеждането на другите видове зелен чай по това, че се прави едно засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата. По този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил. Докато расте под сянка, чаеното растение Camellia sinensis произвежда повече кофеин и теанин. Чаят матча е много полезен за човешкия организъм, защото е богат на много хранителни вещества. Прахът на матчата се консумира по различен начин, тъй като се разтваря в течност, най-често вода или мляко. Може да се използва и като съставка на различни смутита, фрешове или сладкиши.

Листата се берат и стриват до получаването на фин зелен прах, който има аромат на прясно окосена трева. Стриването на листата се прави на ръка с гранитни камъни. Матча предоставя до 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай. Това така защото в стритите чаените листа има много повече катехини, хлорофил и л-теанин. При консумацията на обикновен зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи.

Чаят от матча е богат на полезни вещества

Чаят матча е популярен преди всичко заради високото си съдържание на съставки с антиоксидантен ефект, като флавоноиди, полифеноли и витамин C. Течността помага за забързването на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените фукции на човешкия организъм. С антиоксидантите, аминокиселините и естествените си фибри зеленият еликсир засилва имунитета, изпълва ни с енергия, като спомага за редуцирането на телесните мазнини.

Напитката като природна панацея

Напитката също така понижава холестерола и нормализира кръвното налягане. Подобрява концентрацията и мозъчната активност. Благодарение на кофеина той действа енергизиращо, а съдържанието му на теанин го прави успокояващ. В половин чаена лъжичка прах се съдържат цели 35 мг кофеин. Когато пием чай от матча се чувстваме по-здрави и повишаваме качеството си на живот.

#чай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници