Гешев с официална позиция отрече свое участие в престъпна група

Гешев с официална позиция отрече свое участие в престъпна група

стоп кадър

A A+ A++ A

Бившият главен прокурор Иван Гешев изпрати право на отговор до NOVA. В него той отрича да е участвал в престъпна група.

Публикуваме текста на позицията му без редакторска намеса.

Уважаеми дами и господа,

На 19.02.2024 г. /понеделник/, около 08:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия бяха излъчени неверни твърдения по мой адрес, които поради голямата аудитория на телевизията има вероятност да манипулират обществото. За мое съжаление това не беше извършено от някой от гостите на „Здравей, България“, а от самите водещи на предаването Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

При анонса си преди гостуването на съдия Цариградска, водещият Виктор Николаев заяви следното невярно и уронващо престижа ми твърдение:

Наблюдаваме в последните дни, сякаш едно съревнование между, като че ли две групи. Едната е свързаната с Иван Гешев група на Марто Нотариуса, от една страна. Засегнатите там пък казват. „А, не забравяйте джуджетата“. Питат за Сарафов и за онази снимка. А вчера и вътрешният министър в един по-стар момент Бойко Рашков поставя въпроса кои са прокурорските с инициалите С. и Р. Взимали ли са наистина 10, 20, 50 или 100 хиляди лева в заведението „Осемте джуджета“. Нещо, което твърди Любена Павлова, бившата съпруга на Пепи Еврото.

Малко след това екранната му партньорка Мирослава Иванова повтори същото невярно и уронващо престижа ми твърдение, но този път под формата на въпрос към гостуващата в студиото съдия Цариградска:

Кажете какво е според вас? Прилича ли ви наистина на война? Групата на Еврото и Сарафов, срещу групата на Божанов и Гешев, дори някой по този начин директно го беше казал. И ако това не е разследване, а компроматна война, ние можем ли да разчитаме, че в рамките на тази война, те ще се саморазобличат, каляйки се еди други и вадейки информация за себе си?

Уважаеми дами и господа,

През последните дни в публичното пространство тече активна кампания по очерняне на името ми. Основният наратив, който се налага в нея, е „Гешев е свързан с Нотариуса“. Това обаче е лъжливо твърдение, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в държавата, но не е вярно. Затова вече предадох на съд за клевета всички, които си позволиха да го изрекат публично — министъра на правосъдието Атанас Славов, бившите министри на вътрешните работи Емануил Йорданов и Бойко Рашков, и заместник председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Нямам намерение да заведа дело срещу двамата водещи на телевизията, защото смятам, че това би било проява на лош вкус. Вярвам, че поради спецификите си, журналистическата професия трябва да се ползва с по-висок праг на защита, спрямо всички останали.

Това обаче не отменя факта, че Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи твърдения за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е как двама от водещите български журналисти не правят разлика между лъжливо твърдение и факт. По този начин те разпространиха невярна информация в национален ефир и допринесоха за манипулацията на обществото. Двамата не спазиха и основните журналистически стандарти, тъй като не провериха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, за да потърсят другата гледна точка.

Ето защо, бих желал да се възползвам от правото ми на отговор, уредено в чл.18 от Закона за радиото и телевизията. Обръщам се към вас с искане да излъчите позицията ми така, както е по закон — в същото предаване и час, в рамките на 24 часа от получаването и без редакция.

В анонса си, направен в предаването „Здравей, България“ в понеделник, водещият Виктор Николаев изрече лъжливи и манипулативни твърдения по мой адрес. Категорично отхвърлям опитите му да ми бъде приписано участие в която и да е престъпна група. Той наруши основни журналистически стандарти, като не извърши проверка на фактите, които оповести в национален ефир и не потърси, и другата гледна точка. Поради спецификата на журналистическата професия, която би следвало да се ползва с по-високи нива на защита, няма да заведа дело за клевета в съда. Вместо това ще сезирам Комисията по журналистическа етика, която вярвам е компетентна да се произнесе относно неговия професионализъм. Силно се надявам, че поведението на водещия Виктор Николаев не е следствие от политическа поръчка.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници