Още преди месеци се знаело, че агресията в затворите нараства

Още преди месеци се знаело, че агресията в затворите нараства

pixabay

A A+ A++ A

Основната грижа при управление на затворите е свързана предимно с извършването на ремонти и усвояването на средства. Политиката върви към строги мерки на икономии при охраната. Спестяването от заплати нарушава сигурността. Имахме сигнали за нарастваща агресия спрямо служители и затворници от страна на други затворници. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите в затворите.

Според него служителите са крайно демотивирани и не достатъчно добре обучени.

"Първоначалната подготовка не може да осигури нужния капацитет за работа на такова място. Охранителната дейност не е само наблюдение. Убийството в бургаския затвор е тежък инцидент, който показва слабо управление на системата за изпълнение на наказанията. Той нанася репутационни вреди на страната, тъй като сме в период на усвояване на евросредства за изграждане на нови затвори. Такива случаи уронват престижа на служителите", коментира Тодоров.

По думите му се работи на 12-часови смени - дневни и нощни. "Почива се два дни, на някои места и по три - където има повече хора. На смяна може да са около 15-20 човека на цял затвор, което е крайно недостатъчно. Графикът е изграден така, че се търси възможно най-малкия извънреден труд, а не се отчита нужното ниво на сигурност. Настояваме за реформа на ГД "Изпълнение на наказанията", както и за политика по доходите и превенция на упражняването на вербална и физическа агресия в затворите", заяви Тодоров.

#затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"