Никога не перете дрехите си на 40°C, ето защо

Никога не перете дрехите си на 40°C, ето защо

Pixabay

A A+ A++ A

Ако не искате да се сбогувате с любимите си неща при пране, по-добре е да разберете всички тънкости предварително.

Съвременните домакински уреди правят живота много по-лесен. Производителите непрекъснато работят за подобряване на технологията и разработват нови режими на пране, за да осигурят максимална ефективност и лекота на използване.

Но сред различните температурни настройки има една мистерия, която ви кара да се чудите. Защо повечето домакини, въпреки всички предоставени им възможности, предпочитат да перат при 40° C?

В крайна сметка това далеч не е най-добрият избор и ние ще ви кажем защо!

Размножаване на бактерии

Ако перете дрехите си при 40 ° C, тогава те несъмнено ще миришат добре. Но въпреки своята свежест, той ще съдържа само 15% по-малко бактерии, отколкото когато са били мръсни. Оказва се, че толкова ниски температури при пране са безсмислени.

За да предотвратите оставането на различни микроорганизми, прахови акари и ешерихия коли в текстурата, трябва да заредите в прането с по-гореща вода. Е, за да предотвратите възпроизвеждането им в самата машина, не забравяйте за циклите на пране при 90 градуса (но това, разбира се, не е подходящо за всички видове дрехи).

Принципът на отстраняване на петна

В наши дни уважението към нашата планета набира все по-голяма популярност. И когато става дума за упорити петна, температурата на водата, противно на общоприетото схващане, не е на първо място. Най-важни са скоростта на въртене на барабана, количеството и качеството на праха.

Съвременните модели перални машини имат система за подаване на кислород. С негова помощ всички замърсяванията, които са се настанили във влакната на тъканта, се изтласкват без особени затруднения. Този подход намалява значението на температурата на водата при премахването на петната.

Не всяко петно ​​може да се отстрани чрез пране при 40°C. Така че не се изненадвайте, ако дрехите ви са дори по-мръсни.

Пестене на енергия

Със сигурност много хора знаят, че пералните машини ползват студена вода за отопление. По време на работа се загрява до определена температура. И колкото по-висока е, толкова повече енергия е необходима за загряването й. Същото може да се каже и за обема на водата.

Ако семейството иска да спести пари, тогава най-добрият вариант за нея би бил да намали температурата само с 10 градуса. Тази малка промяна ще намали сметката ви за електричество. Като общо правило, ежедневното пране обикновено не изисква вода да се загрява над 30°C. Но както си спомняме, това не гарантира, че нещото ще бъде почистено от мръсотия по идеален начин.

Нелогично използване

Майсторите на перални и химическото чистене единодушно ще кажат, че изборът на 40-градусово пране не винаги има смисъл. Ако тъканите не са достатъчно замърсени, тогава 30 е достатъчно. При силно замърсяване обаче е необходима по-висока температура.

За да не прегреете водата и да не завъртите барабана напразно, важно е да следвате препоръките на производителя и да изберете оптималната температура в зависимост от степента на замърсяване. В крайна сметка основното е висококачественото измиване и поддържането на нещата в перфектно състояние./ jenata.blitz.bg

#пералня #пране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници