Бащата на Сашко: Напълно разбирам как се чувстват родителите, но Ивана може нарочно да се крие

Бащата на Сашко: Напълно разбирам как се чувстват родителите, но Ивана може нарочно да се крие

facebook

A A+ A++ A

14-годишният Сашко от Перник и баща му Александър Цветанов се включиха в издирването на 17-годишната Ивана, която е в неизвестност от 6 дни.

Сашко, както и Ивана предизвикаха вълна от съпричастност, а момчето изчезна на 11 ноември 2022 г. в гориста местност край Перник. Сашко беше откри на 19 ноември, 8 дни по-късно, а за преживяното и съветите говори бащата Александър Цветанов, предаде ИНФОМРЕЖА.

„Ние участвахме в издирването на Ивана в неделя. Обясних му, че търсим едно момиченце и той ме разбра. Прекарахме целия ден там, търсихме в паркове, огледахме къщи, дворове…Случаят с Ивана е малко по-различен от нашия и тя може нарочно да се крие“, коментира Александър Цветанов. Той обяснява, че напълно разбира как се чувстват родителите на Ивана, защото той е бил в същата ситуация дни наред.

„Това е нещо ужасно, по-лошо е и от смъртта. Напълно разбирам как се чувстват родителите, не мога да ги нападна. Аз по цели нощи обикалях в гората, в един момент ти е толкова затормозена психиката, че човек не знае какво върши. Аз ги разбирам напълно хората, защото те са изпаднали в жестока депресия“, каза още бащата на Сашко.

Той има намерение да направи фондация за Сашко, която да обучава специалисти за работа с проблемни деца. „Нашите специалисти, които са логопеди, психолози и ресурсни учители трябва правилно да ги обучаваме да работят с тези деца, а ние от своя страна също да се занимаваме повече с децата, да им се обръща внимание. Що се отнася до Ивана, аз имам усещането, че ще се намери жива и здрава, вярвам го. Имах същото усещане и когато Сашко изчезна“, заяви Александър Цветанов.

Издирването на Ивана продължава 6-и ден. Момичето изчезва на 22 февруари от училището, след като оставя телефона си в класната стая. Сигналът в полицията е подаден същия ден около 20 часа, като детето е обявено за общодържавно издирване.

Продължават и днес издирвателните действия по установяването на изчезналото момиче от Дупница. На терен са полицаи, жандармеристи, пожарникари, горски служители и доброволци, съобщават от полицията.

Само преди ден се появи и втора следа от Ивана. Профилната снимка в социалните мрежи на момичето беше сменена около 16 часа вчера. Все още не е ясно кой е променил снимката, тъй като телефонът на детето е в полицията.

Не е ясно и дали само тя има достъп до профила си и ако е така – как и откъде е успяла да промени снимката си.

Властите вече са уведомени и започва проверка. Ще се провери също така дали родителите ѝ не са направили промяната и ако е така – защо.

Снимката е променена и в профилите ѝ в Инстаграм и TikTok.

Това е втората следа от Ивана, след като бе открито якето ѝ. Дрехата беше намерена от разследващите на главен път ден след изчезването на детето от училище.

„До момента действията ни не се увенчават с успех, което ме навежда на мисълта, че има възможност момичето да не се намира на територията на община Дупница. Поради което активно поддържаме връзка и взаимодействие с колегите от съседните областни дирекции“, коментира преди ден и директорът на ОДМВР – Кюстендил старши комисар Светослав Григоров.

След изчезването на детето кметът на Дупница Първан Дангов инициира открит разговор по темата с деца, които имат психологически проблеми. Разпоредил съм вътрешна проверка във всички училища на територията на община Дупница. До 8 март ще очаквам да ми бъде предоставен списък от училищата за деца с проблемно поведение, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов.

По отношение на Ивана, той коментира, че се касае за дете с наследствени проблеми в поведението. „Това чакам да го потвърдят и здравните власти. Тя е дете, с което е би трябвало да работи здравната система, образователната система, семейството, училището, за да не си говорим за кампании по издирване. Ще провокирам един открит разговор между институциите, за да направим превенция. Оказва се, че в държавата никой не се грижи за децата в това състояние. Системата някъде не работи, а коренът трябва от семейството в тази история“, коментира още Дангов.

А от училището на Ивана обявиха, че тя не е тормозена. „До този момент в училището не е постъпило писмено заявление от страна на родителите на Ивана, че тя е жертва на училищен тормоз. В нейния клас, който е 11 а клас, има други ученици от тази година, които са със специални образователни потребности. В тази връзка в класа на Ивана е работено за формиране на съпричастност във всички съученици. Обяснявано е на всички деца и те продължават да проявяват толерантност, доколкото това е възможно. В никакъв случай обаче не е имало някакъв тормоз – вербален или физически, заяви училищният психолог Галина Симеонова.

Директорът на Професионалната гимназия по хранително-вкусов и химични технологии в Дупница, Виолета Савова коментира случая така: Не децата тормозеха Ивана, а бих казала, че тя с поведението си тормозеше децата. Тя нарушаваше учебния процес. Класната беше плътно до децата и в последните месеци класната се беше превърнала в бавачка на Ивана“, каза и Савова.

#Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници