Апокалипсисът се отлага? Дъбът на Аврам падна, но не е изсъхнал! От него поникнаха фиданки!

Апокалипсисът се отлага? Дъбът на Аврам падна, но не е изсъхнал!  От него поникнаха фиданки!

УИКИПЕДИЯ

A A+ A++ A

Легендарният 5000-годишен Дъб на Аврам, описан в „Битие“ на Библията, падна и апокалипсисът иде, твърдят скептици. И дават примери как светът върви към края на дните, описан в свещените книги на трите монотеистични религии – юдаизъм, християнство и мюсюлманство.

Писание

В Библията е записан разказът за Аврам и трите ангела, изпратени от Бог. Аврам е вдигнал шатрата си в дъбравата Мамре край Хеврон (днешен Хеброн). Там посред най-горещата част на деня пристигат три ангела, предрешени като пътници. И Авраам им предлага да си отдъхнат под сянката на дъба. Гощава ангелите и говори с тях. Та този дъб се запазва до наши дни единствен от гората на Мамре. Почитан е като Дървото на Аврам или Дъба на праотеца. Той е свещено дърво за евреи, християни и мюсюлмани.

Преданието от незапомнени времена обаче гласи, че един от признаците за края на света е смъртта на този дъб, независимо по какъв начин ще бъде унищожен или естествено ще погине. С края на Дъба на Аврам идва и апокалипсисът.

Някои са склонни да вярват, че това вече е започнало. И дават пример. През 2019 г. дъбът окончателно пада. Тогава започва и епидемията на Ковид-19. След това дойдоха войните, първо в Украйна, после и в Близкия изток, където всъщност се намира и дъбът.

Св. Троица

Дъбът се намира в руския манастир „Св. Троица“ на Западния бряг в Палестина и дълго време е повод за спор на местните власти, които смятат, че това е достояние на палестинците и не може да бъде собственост на друга държава.

През 1996 г. дъбът бе официално обявен за мъртъв от пристигнали специалисти. Сега обаче става ясно, че на мястото са изникнали две фиданки, които са се подали от корените на дъба.

От манастира пък съобщиха, че всъщност нямало рухване на дъба, а просто градинарите извършили предварително точно обмислени операции за почистване от мъртвата дървесина. Но тези части ще бъдат запазени за „историята и поклонниците“. Част от изсъхналата дървесина ща бъде сложена под стъклен похлупак и ще остане на място, за да напомня за библейския разказ. А по този начин специалистите дават възможност да се развие новото дърво от фиданките.

Според предложеното християнско тълкуване по този начин двата ствола на Дъба на Аврам символизират двата завета – едната част е суха и тя е символ на Стария завет, а зелената е символ на Новия завет.

Откритие

Дървото на праотеца е открито на практика в съвремието, но преди това е било посещавано и от мисия на пратеници на император Константин (същият, който въвежда християнството за основна религия на Римската империя). Императорът дори строи наблизо църква, която по-късно е разрушена. През вековете различни християнски свещеници са го намирали и описвали. В средата на XIX век руската мисия в Палестина се интересува от древни реликви. През 1869 г. архимандрит Антонин (със светски имена Андрей Капустин) купува земята около Мамврийския дъб, а след това и околните земи. След като в Османската империя разрешават на руската църква да придобие официално земята, Антонин изгражда тук манастир.

През годините се правят различни опити за спасение на дъба, някои са направо пагубни за растението. Но то все пак издържа до 1996 г., когато дънерът му официално е обявен за мъртъв. През 2019 г. рухва част от ствола, а малко по-късно е обявено, че има покълнали фиданки от корените. Сега отново се твърди, че тези фиданки са повече и вече растат нагоре, пише "Телеграф".

Мнозина западни учени обаче изказват предположения, че това не е въпросният дъб, под който Аврам подслонява ангелите. Самата дъбрава Мамре се намира на различно място и в наши дни отдавна е изсечена. Дъбът е на мястото, където Константин изгражда черква, то е наблизо, но е различно от това в руския манастир.

Привържениците на теорията за апокалипсиса обаче казват, че точно това си е въпросното легендарно дърво. И виждат отлагане на Страшния съд с вестите за поникване на фиданки.

#дъбът на Аврам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници