Барбър след интервюто с Борисов: Политиката на Балканите не е за хора със слаби сърца

Барбър след интервюто с Борисов: Политиката на Балканите не е за хора със слаби сърца
Интвервюто с Борисов бе публикувано в сряда в броя на лондонското издание на „Файненшъл таймс". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

След един час, прекаран с българския премиер Бойко Борисов, се уверих, че политическата кариера на Балканите не е работа за хора със слаби сърца, така Тони Барбър описва в блога на „Файненшъл таймс" впечатленията си около интервюто с премиера.

Интвервюто с Борисов бе публикувано в  сряда в броя на лондонското издание, предаде „Дневник".

„Борисов е едрогърд бивш началник на полицията и телохранител с черен пояс по карате. Силата на ръкостискането му е достатъчна, за да внуши доверие в безспорната му власт, както и да те накара да осъзнаеш, че ако те стисне малко повече, определено може да ти причини болка", пише Барбър.

Под заглавието „Черни колани и българска политика" Барбър разказва, че премиерът е „перфектен домакин, сервиращ чай и кафе в просторния си, но все пак без прекалена грандиозност офис в центъра на София".

Борисов разгорещено твърдял, че благодарение на правителството му България е „остров на стабилността" в проблемния балкански район.

„Признава, че корупцията не е преборена, но и призовава да се даде повече време, защото България е „млада демокрация", преминала през 45 години комунизъм и две бурни десетилетия на политически плурализъм и свободен пазар", пише още Тони Барбър.

Двамата с Борисов се разходили из кабинета му и журналистът забелязал две книги от Силвио Берлускони, едната от тях - с личен подпис. Барбър посочва, че преди интервюто български политик от опозицията сравнил Борисов с Берлускони - и двамата били популисти и денонощно държали да контролират образа си в медиите.

„Така че попитах Борисов: „Харесвате ли Берлускони?" Той отвърна твърдо „Не!" След това ми показа снимка на стената, на която е с германския канцлер Ангела Меркел. „Ето от кого се възхищавам. Фантастична жена, върши страхотна работа в кризата на еврото". Това откровено ли го казвате? - Да, абсолютно", пише журналистът.

Тони Барбър описва на читателите си, че макар да е най-бедната държава в ЕС, България се опитва да следва същите строги фискални стандарти, каквито поддържа Германия.

„Борисов стои зад думите си и когато ми казва, че България се радва на пълна свобода на словото и на напълно независимо правосъдие", пише в блога на „Файненшъл таймс" журналистът.

Журналистът привършва разказа си с разходката по софийските улици и как е попаднал на мястото, където през 1895 г. убийци накълцали премиера Стефан Стамболов.

„Наблизо е голям модерен бюст на Стамболов с дълбоко разцепена глава, илюстрираща ужасния му край. Както казах, тази работа не е за хора със слаби сърца", пише Тони Барбър.

Любопитни са и коментарите под този разказ: „Чудесно! Много информативен бърз поглед към един малък ъгъл на политиката в ЕС. Макар и да не е споменат, контрастът с Обама-Камерън-Оланд е съвсем очевиден".

Друг читател пише: „Г-н Барбър, достатъчно е човек да погледне публично достъпен списък с бизнесите и обвиненията срещу премиера с черен пояс, за да разбере, че нито медиите са свободни, нито хората. Свободата на словото е гарантирана, но свободата на тези, които дръзнат да говорят - не. Сравнението с бившия премиер Стамболов е неуместно - той е издигнал икономиката толкова високо, че това ниво се е използвало за сравнение десетилетия наред, дори през 45-те години комунистическа власт. Проверете си отново източниците."

Трети казва: „Останали сте с напълно погрешна представа за личността на господин Борисов. Той никога не вярва в това, което казва. И, моля, опитайте се да поговорите не само с управляващата класа, но и с обикновени хора. Реалността тук е доста по-различна от представяното от Борисов. Не слушайте мен - попитайте просто обикновен работник, бизнесмен или пенсионер."

Четвърти е на друго мнение: „Точно казано. Един от малцината български политици с характер, способен да поставя цели и да ги преследва. Е, не успява да изпълни всичките си задачи, но поне работи за тях. Не забравяйте и цялата ситуация на Балканите, в ЕС и по света."

#Тони Барбър #блог #интервю #коментари #министър-председател #Бойко Борисов #„Файненшъл Таймс" #политика #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"