Радев: Не е ясно дали лидерите на партиите в коалицията блъфират

Радев: Не е ясно дали лидерите на партиите в коалицията блъфират

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

"Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират, дали играят политически покер, дали си вдигат залозите за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори". Това заяви Румен Радев във връзка с гласуваната днес оставка на правителството и началото на конституционната процедура по провеждане на консултации с парламентарните групи преди връчване на мандат за съставяне на правителство. Президентът отговори на журналистически въпроси след премиерата на филма „Спасителят“, посветен на полк. Цветан Мумджиев и ролята му за спасяването на българските евреи.

По думите му в момента самите коалиционни партньори са объркани, което си проличава от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета. Утре ще бъде обявен графикът за провеждане на консултации с парламентарните групи в съответствие с конституционната процедура.

След консултациите се пристъпва и към връчване на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Ако не се стигне до формиране на втори кабинет в 49-ото Народно събрание, президентът ще бъде длъжен да назначи служебно правителство - отново след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател.

Интересното в случая е, че за премиер Радев ще трябва да се съобрази с новите поправки в Конституцията, според които за служебен министър-председател президентът може да избира между няколко фигури в държавата. Това са председателят на НС, управителят и подуправителите на Българската народна банка, председателят или зам.-председателите на Сметната палата, омбудсманът или негов заместник​.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници