Храни, които могат да влошат себореен дерматит: Избягвайте ги за по-здрава кожа

Храни, които могат да влошат себореен дерматит: Избягвайте ги за по-здрава кожа

canva

A A+ A++ A

Себорейният дерматит е често срещано състояние на кожата, характеризиращо се със зачервяване, лющене и сърбеж, особено в мазните области като лицето, скалпа и гърдите. Въпреки че точната причина за това състояние не е известна, различни фактори могат да допринесат за неговото обостряне, включително стрес, хормонален дисбаланс и определени храни. В тази статия ще обсъдим някои храни, които могат да влошат симптомите на себореен дерматит и ще предложим съвети как да поддържате здравословна диета, без да предизвиквате възпаление или дразнене на кожата си.

Млечни продукти
Млечните продукти са една от най-често свързваните с обострянето на себореен дерматит. Някои хора може да имат непоносимост към лактоза или чувствителност към протеина казеин, намиращ се в млякото и млечните продукти. Когато тялото не може да разгради правилно тези вещества, те могат да причинят възпаление и дразнене на кожата, което води до симптоми на себореен дерматит.

Ограничаването на приема на млечни продукти или избирането на алтернативи без лактоза може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите. Киселото мляко, кефирът и сиренето също съдържат пробиотици, които могат да бъдат полезни за здравето на червата и цялостното здраве на кожата.

Мазнини и масла
Храните с високо съдържание на мазнини, особено тези с трансмазнини и наситени мазнини, могат да увеличат производството на себум в кожата, което води до запушени пори и повишено възпаление. Това може да влоши симптомите на себореен дерматит, особено в областите, предразположени към омазняване на кожата.

Вместо това изберете здравословни мазнини, съдържащи се в авокадото, ядките, семената и мазни риби като сьомга и риба тон. Тези храни могат да помогнат за поддържане на здрава кожа и намаляват възпалението.

Рафинирани въглехидрати и захар
Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар може да доведе до колебания в нивата на кръвната захар, което може да предизвика възпаление и да изостри симптомите на себореен дерматит. Опитайте се да ограничите приема на сладкиши, бял хляб, паста и зърнени закуски и вместо това изберете пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини.

Пикантни храни
Пикантните храни могат да раздразнят вече възпалената кожа и да влошат симптомите на себореен дерматит. Ако установите, че определени подправки или пикантни ястия предизвикват дразнене или сърбеж, опитайте се да ги избягвате или да ги замените с по-малко пикантни алтернативи.

Алкохол
Алкохолът може да има множество отрицателни ефекти върху здравето на кожата, включително дехидратация и нарушаване на функцията на червата. И двете могат да допринесат за възпаление и да изострят симптомите на себореен дерматит. Ограничете приема на алкохол и изберете вода или други хидратиращи напитки, за да поддържате здравето на кожата си.

Съвети за поддържане на здравословна диета

Прочетете етикетите на храните и избягвайте съставки, които могат да предизвикат себореен дерматит, като млечни продукти, глутен или добавки.
Консултирайте се с диетолог или регистриран диетолог, който може да ви помогне да създадете персонализиран хранителен план, съобразен с вашите специфични нужди и предпочитания.
Приготвяйте храната у дома, за да контролирате съставките и да сте сигурни, че получавате питателни ястия, които подкрепят здравето на кожата ви.
Уверете се, че получавате достатъчно омега-3 мастни киселини чрез вашата диета или чрез приема на добавки, ако е необходимо.
Останете хидратирани, като пиете много вода през целия ден.
Включете много плодове, зеленчуци и постни протеини във вашата диета, за да осигурите основни витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве на кожата.

Управлението на себореен дерматит включва справяне с основните причини за състоянието, включително избора на правилната диета. Като идентифицирате и избягвате храни, които могат да предизвикат възпаление или дразнене на кожата, можете да сведете до минимум симптомите и да насърчите по-здрава, по-равномерна кожа. Винаги се консултирайте със здравен специалист, ако изпитвате нови или влошаващи се симптоми, тъй като той може да препоръча най-подходящото лечение или промени в начина на живот за подобряване на вашето състояние.

#диета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници