Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг

Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг

БТА - архив

A A+ A++ A

Окръжният съд в Търговище пусна под домашен арест кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов. Мярката беше гледана при закрити врата заради наличието на класифицирана информация, а заседанието продължи повече от 4 часа.

Припомняме, че Окръжният съд не даде ход на делото по искане на Софийската градска прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 22 февруари 2024 г. поради хоспитализация на обвиняемия. Тогава съдът прецени, че е недопустимо гледане на делото при отсъствието на задържания и назначи тройна съдебномедицинска експертиза. От нея и при изслушването на вещите лица на 28 февруари стана ясно, че здравословното състояние на обвиняемия не е пречка той да се яви в съда в Търговище и да участва в производство по внесеното искане за вземане на мярка за неотклонение. Тогава съдът реши, че обвиняемият няма уважителна причина за неявяването си, с това е станал причина за отлагане на делото и постанови принудителното му довеждане.

Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по служба и др. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, уточняват от пресслужбата на съда.

Съдът прецени, че са налице и трите предвидени предпоставки за вземане на мярка за неотклонение спрямо Ешрефов. Той е привлечен в качеството на обвиняем за тежко умишлено престъпление, от доказателствата, събрани на досъдебното производство, може да се направи обосновано предположение за съпричастност към извършване на деянието и е налице реална опасност да повлияе върху свидетелите, които се намират в йерархическа зависимост от него или другия обвиняем – Хасан Хасанов – негов баща, като извърши престъпление срещу правосъдието.

Като взе предвид, че обвиняемият е неосъждан, без криминални регистрации, семеен, с две малолетни деца и най-вече влошеното му здравословно състояние, съдът прие, че и мярка за неотклонение „домашен арест“ ще изпълни целта на закона.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 19 март 2024 г.

#Омуртаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници