Въвеждат ново правило при шофьорските изпити

Въвеждат ново правило при шофьорските изпити

canva

A A+ A++ A

Така нареченото правило "Dutch Reach" скоро ще стане стандартна част от шофьорските изпити в цяла Европа, за да се предотвратят злополуки с отворени врати на автомобила. Това е правилото за отваряне на шофьорската врата с дясната ръка при слизане от автомобила.

Поредица от нови правила за по-безопасни пътища, включително по-ниска граница на алкохол за начинаещи шофьори, бяха одобрени от Европейския парламент тази седмица. Една мярка се откроява: скоро изпитващите по кормуване ще трябва да проверяват дали кандидатът отваря вратата правилно.

"Dutch Reach" изисква водачите винаги да използват ръката от другата страна на вратата, когато излизат от превозното средство.

Както подсказва името, този ход е вграден oт десетилетия в холандския протокол за шофиране от десетилетия, поради широкото използване на велосипеди в страната, които трябва да споделят пътищата с автомобилите.

Трафикът на повечето места в Европа е от дясната страна на пътя, шофьорите седят отляво. В малкия брой държави-членки на ЕС, които шофират отляво, това са Ирландия, Малта и Кипър, шофьорите вече ще трябва да отварят вратите на автомобила си с лявата си ръка.

"Повечето хора бързо си мислят, че са добри и сигурни шофьори. Те често подценяват колко малък момент на невнимание може да има големи последствия. Номерът ще бъде да убедим дори тези хора да променят поведението си с въвеждането на това правило", казват специалистите.

Все пак специалистите съветват, че винаги е по-добре да погледнете в огледалото за обратно виждане и да отворите вратата с ръката, която е най-отдалечена от вратата. По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи приближаващ велосипедист.

Сега зависи от държавите-членки да разгледат новите правила. След това досието ще отиде в новия Европейски парламент, който ще встъпи в длъжност след изборите на 9 юни.

#шофьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници