Петков с предупреждение към Борисов: Да спре да дава епитети, трябва да има малко дисциплина

Петков с предупреждение към Борисов: Да спре да дава епитети, трябва да има малко дисциплина

стоп кадър

A A+ A++ A

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отправи призив към некоалиоционния си партньор и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, ако иска да преговаря с тях, да дойде утре (събота) на вече планираната среща, за да обсъдят всички важни теми, а не да го правят задочно и през медиите. Напрежението в сглобката последните дни не стихва, през уикенда се очаква двете формации да се срещнат, тъй като от понеделник стартира графикът за консултации на президента Румен Радев с партиите в парламента.

"Ако иска да делегира на Мария Габриел, да делегира, разбираме това, с удоволствие ще говорим с нея утре. Но тази идея хем да делегира, хем да преговаря през камерите, е абсурдна. Тук искам да му отправя едно предупреждение - да спре да дава епитети. Вчера някой бил послушко, днес някой бил корумпиран, трети бил лош. Това не помага. Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ и ще продължим да го правим. В този момент моля, да се удържи малко с тези епитети, защото възпалява и прави преговорите по-трудни. Ние влизаме с конструктивен тон и ще го запазим, но и той трябва да има малко дисциплина", каза Петков.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "е трогнат" от поканата за среща на ПП-ДБ за събота и посочи като най-логичен преговарящ Мария Габриел.

По думите му решението за министрите трябва е изцяло в ръцете на Габриел. "Ако продължат, а те продължават да сменят поголовно, дори когато са в оставка, да сключват договори за близо половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ, видяхте какви хора слагат на АДФИ, слагат си заместници, след като ги предупредих. За мен Асен Василев не може да остане финансов министър, но ако Мария Габриел може да работи с него, да работи", посочи Борисов.

Петков му отговори, че ако има някакви предложения за състава, да му ги каже лично, на срещата в събота. "Каня господин Борисов утре, в 18:00 ч. да ми каже в лицето тази негова идея и ще говорим".

Като шанс за добро правителство определи Петков намерението на Борисов да делегира права на Мария Габриел като премиер. "Делегирам, ама ще ви кажа всичко през медиите, е деструктивно", допълни той.

По думите му този кабинет има смисъл, само и единствено, ако нашите реформи продължават. "Няма да държим правителство, само за да имаме правителство. Ще застанем зад Мария Габриел, ако знаем, че съдът става независим и службите започват да работят за гражданите", подчерта още съпредседателят на ПП-ДБ.

Съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов също взе отношение по темата и се опита да успокои обстановката: "Аз не бях в Букурещ и явно моят адреналин е по-нисък, но моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ. Искам приятелски да го помоля да дойде утре в Народното събрание, да седнем внимателно и в спокойна обстановка да поговорим, защото българските граждани очакват от нас да им осигурим стабилност е предвидимост. Искам съвсем приятелски да му кажа, макар и през медиите, но аз ще го направи и очи в очи, че е заприличал на Румен Радев. Една добра дума не казва за общото ни правителство – само критики, а правителството 9 месеца свърши много хубаво работа и това трябва да бъде оценено от партньорите".

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници