Хората купуват все по-малко телевизори

Хората купуват все по-малко телевизори

canva

A A+ A++ A

През годините телевизорите са се превърнали в устройства, които предлагат много технологии, взимат доста място в хола, но въпреки това остават някак на заден план. Към тях няма особена еуфория, когато има нов модел, независимо колко нови и по-добри технологии предлага.

А производителите наистина полагат доста усилия да развиват тези устройства и да ги подобряват. Въпреки това пазарът не лъже - интересът намалява, съобщава GizmoChina.

Според статистика на изданието, през 2023 г. световните доставки на телевизори са се понижили с 1,6% и са достигнали най-ниското си ниво от 10 години насам. Доставките се увеличават в Северна Америка (+7,5%), Латинска Америка (+2,3%) и Източна Европа (+3,4%).

Те обаче намаляват в Западна Европа (-11,5%), Китай (-8,4%), Близкия изток и Африка (-3%) и Азия-Пасифик (-0,2%). Дори и за регионите, в които има ръст, той не е според очакванията и нужното, за да може пазарът да е на плюс.

Освен това тенденцията се влошава. Ярък пример е Китай, където през втората половина на 2023 г. пазарът на телевизори отчита ускоряване на спада. През декември той дори прехвърля 20% спад спрямо година по-рано.

Причините за намаляващия интерес са няколко. Първо, все повече потребители гледат видео на мобилните си устройства, лаптопи и компютри. Второ, самата телевизия като услуга вече е достъпна през множество онлайн услуги и не е нужно да се притежава телевизор, за да се гледа телевизия.

Трето, телевизорите се радват на интерес предимно от хората, които търсят по-големи екрани с висока резолюция. Това са най-вече почитатели на киното и игрите, които са по-малко като общ брой. И освен това хората не сменят телевизорите си толкова често колкото смартфон или лаптоп. В повечето случаи те задържат телевизора дълги години и го сменят само, ако се повреди или се появи някаква реална нужда/причина за купуването на нов модел.

#телевизор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници