Оправдаха бившатa областна управителка нa Русе за престъпление по служба

Оправдаха бившатa областна управителка нa Русе за престъпление по служба
Димова бе обвинена за престъпление по служба, сключване на неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бившаият областен управител на Русе Мария Димова бе оправдана по всички обвинения при прочитане на присъдата в Русенския окръжен съд.

Димова бе обвинена за престъпление по служба, сключване на неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване, посочи БГНЕС.

Делото бе заради неизгодната според прокуратурата заменка на бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарк „Липник“, която е била заменена срещу пет апартамента в търговски център на градския площад, получени от покойния Михаил Михайлов – Мишо Бирата.

Според прокуратурата първоначално е била направена фалшива оценка на имотите, която е ощетила държавата с 670 хил. лв. Назначената от съда нова тройна експертиза оцени апартаментите за 778 хил. лева, а резиденцията за 1 235 млн. лева. Ако бе призната за виновна, Мария Димова бе заплашена от присъда между 3 и 10 години затвор.

Още докато Димова беше областен управител, Окръжна прокуратура се самосезира по публикации в печата и започна досъдебно производство. Впоследствие сделката бе оспорена и от бившия областен управител и настоящ кмет на Русе Пламен Стоилов и Великотърновската апелативна прокуратура върна досъдебното производство за доразследване.

През декември 2011 г. делото беше възобновено, като на Димова беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 15 хил. лева, която след обжалване беше намалена на 5 хил. лева. След оправдателната присъда Окръжният съд промени мярката на „подписка“.

„Наистина има справедливост. Ще се боря оттук нататък да има закон за вещите лица, защото не може едно вещо лице да дава веднъж една оценка, а след това 140% разлика, може би под натиск. Благодаря, че ми се даде възможност да се докосна до съдебната система и да видя по какъв начин работи тя. Никога едно управленско решение не може да задоволи всички желания. Смятам, че сме взели най-правилното решение. Ако не бях предприела нищо по въпроса за резиденцията, която стоеше затворена от няколко години, тогава трябваше днес да отговарям за бездействие“, заяви след произнасянето на присъдата Мария Димова.

„За наше съжаление постановена е оправдателна присъда, която ние смятаме да я протестираме пред Великотърновския апелативен съд. С това досъдебно производство показваме, че няма хора, които са недосегаеми“, коментира окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

#Русе #областен управител #присъда #заменки #Мария Димова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници