След бунт в социалките и подписка: Котаракът Георги остава в библиотеката в Пловдив!

След бунт в социалките и подписка: Котаракът Георги остава в библиотеката в Пловдив!

Фейсбук

A A+ A++ A

Позиция на Дирекционния съвет при Народна библиотека "Иван Вазов“ – Пловдив:

Дирекционният съвет при Пловдивската народна библиотека излезе със становище по случая с котарака Георги, който фокусира силен обществен интерес. Съветът формулира позиция в рамките на няколко дни след проверка на нормативно-административните основания за присъствието на приютеното от служителите животно в обществена институция като НБИВ, която е на разпореждане на Община Пловдив. Беше направено запитване и до специализираните органи като Общинско предприятие "Екоравновесие“, РЗИ Пловдив и т.н.

Решението на Дирекционния съвет е следното:

Котаракът ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми.

Същевременно Дирекционният съвет се чувства задължен да отбележи неспазването на етичните стандарти, допуснато в някои публични коментари по темата. Съветът призовава гражданството да се въздържа от произволни обобщения и обидни квалификации, напълно недопустими в обществения разговор.

Призоваваме за спазването на добрия тон в диалога с Народната библиотека.

ПРЕДИСТОРИЯ

Преди дни след като стана ясно, че животоното е заплашено от изгонване заради оплаквания на посетители.

Директорът на институцията дори издал устна заповед Жоро да не бъде допускан повече вътре. И за броени дни близо 8000 души се обявиха в подкрепа на котарака.

От близо година Жоро е талисманът на библиотеката в Пловдив.

"Той сам си дойде, на Гергьовден, затова и името му е Георги. Той дава много любов не само на нас, но и на читателите. Ние се грижим за него, обезпаразитяваме го, храним го, водим го на ветеринар", каза Добринка Ставрева пред БНТ.

Фейсбук

"Има неистов интерес към Жорко, идват читатели, които искат да се запознаят с него и неговото присъствие по никакъв начин не обезпокоява хората, дори напротив, заявява Марина Котрянова – служител на библиотеката.

Според директора на библиотеката обаче е възможно Жоро да пречи на хора с алергии или страх от животни. Ето защо той наредил котаракът да не бъде допускан повече вътре и да се гледа само навън.

"Не бихме могли да пренебрегнем хората, които не биха желали той да е между тях. Жалби официално пуснати няма, защото официално той няма статут на пребиваващ", каза Димитър Минев, директор на НБ "Иван Вазов".


Фейсбук

Служителите стартират подписка котаракът да остане при тях, а читатели започват и онлайн петиция. Само за два дни в подкрепа на Жоро се обявяват близо 8000 души.

"Очаквам мнението на хората да бъде зачетено и това, че повечето хора са за неговото оставане, тъй като той не само създава уют и приятна атмосфера. Знаем, че където има много книги и изкуство, има и мишки", коментира Ваня Костова – читател.

"Той даже и не мяука, той е тих, той е библиотечно коте", посочи д-р Диана Блъскова – служител в библиотеката.

БНТ

Архивите разказват, че преди близо век в библотеката е имало котки на щат и държавата официално им е плащала дневен порцион храна.


#Пловдив #библиотека #котарак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници