Трагична вест: Почина Патриарх Неофит (ОБНОВЕНА)

Трагична вест: Почина Патриарх Неофит (ОБНОВЕНА)

БНТ

A A+ A++ A

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит е починал след продължително боледуване във ВМА.

Новината беше съобщена минути преди 23 часа от митрополит Антоний, а в 23.30 часа от Светия синод официално потвърдиха за кончината на Негово Светейшество.

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!", гласи съобщението на Синода.

В профила си във Фейсбук митрополит Антоний написа - "Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!"

В края на ноември миналата година патриарх Неофит беше приет в болница заради белодробно заболяване. Последната официална информация от Светия синод за състоянието му беше разпространена на 21 януари, а седмица по-късно Западно и Средноевропейския митрополит Антоний съобщи в ефира на БНТ, че състоянието на Негово Светейшество се е подобрило.

През септември миналата година патриарх Неофит отново беше хоспитализиран, но заради обостряне на хронично заболяване.

Симеон Николов Димитров е светското име на патриарх Неофит.

Роден е на 15.10.1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Следва в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София и прави богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия.

Постриган е в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител през 1975 г.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като Патриарх Български е извършена още същия ден в катедралния храм "Св. Александър Невски".



#патриарх Неофит #почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници