Влизаме в нов газопреносен коридор с още шест държави

Влизаме в нов газопреносен коридор с още шест държави

БТА

A A+ A++ A

Народното събрание прие решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряваща възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници. Решението бе прието със 133 гласа "за", 46 - "против" и девет - "въздържал се". Вносители са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, председателят парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и съпредседателят парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, информира БТА.

С проекта на решение се възлага на министъра на енергетиката да проучи възможността за европейско финансиране за реализацията на три проекта за пренос на газq чиято индикативна стойност за реализация е 825 млн. лв. без ДДС. Предвидено е още в срок до 1 май 2024 г. министърът на енергетиката да увеличи капитала на "Булгартрансгаз" ЕАД с 200 млн.лв. като средствата да се използват целево за подготовката и реализацията на проектите.

В решението се предвижда разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД и реализация на следните проекти: Проект I : „Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата / Сидирокастро в посока от Гърция към България”; Проект 2: „Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода / Кардам в посока от България към Румъния“ и Проект З: „Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в източномаришкия регион”.

В доклада на Комисията по енергетика се посочва, че въпросните проекти са ключова част от цялостната визия на Вертикалния коридор. Реализацията на проектите е от огромно стратегическо значение в светлината на предстоящото от 1 януари 2025 г. преустановяване на транзита на руски газ през Украйна и факта, че съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД не позволява да бъде заменен изцяло транзитирания руски газ през мрежата ѝ и ще осигури техническа възможност на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД за пренос на нарастващи количества природен газ от разнообразни надеждни източници, в това число втечнен природен газ, в посока от юг на север в подкрепа на усилията за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките както за България, така и за страните от региона, се посочва в доклада на комисията.

Според получената информация, за покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които получават газ през Украйна, се разглеждат конкурентни маршрути чрез доставки на LNG по маршрути от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 млрд. кубични метра повишаване на доставките от Русия по морския газопровод Турски поток. В тази връзка, за да запази България мястото си на газовата карта на Европа, за да бъде заменен с LNG транзитирания газ с руски произход и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо в ускорен порядък да бъдат реализирани идентифицираните проекти за повишаване на капацитетите за пренос от Гърция към България и от България към Румъния, заявяват вносителите.

След присъединяването на Украйна към инициативата за Вертикалния газов коридор, той представлява не само конкурентно, но и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Реализацията на посочените проекти от „Булгартрансгаз” ЕАД ще позволи оползотворяване на възможностите на тръбопроводите и газохранилищата на Украйна и запазване на ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, се посочва още в доклада на комисията.

По време на дебата участие взеха депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ". Димитър Гюрев от "Възраждане" отбеляза, че при влагането на толкова много средства, не става ясно какъв ще бъде размерът на транзитните такси, правен ли е анализ на ползите за България. Колегата му Искра Михайлова отбеляза, че с въпросното решение се връща газифицирането на ТЕЦ в комплекса "Марица Изток". Тя посочи, че още вариант първи на Плана за възстановяване и устойчивост е заложено газифициране на ТЕЦ от ГЕРБ. Даниел Проданов също от "Възраждане" добави, че явно ТЕЦ трябва да работят, защото вътре било "пълно с калинки на ГЕРБ", докато мините трябвало да затворят, защото на техните терени "ДПС щяло да прави фотоволтаици". За това отговорни са ГЕРБ и ДПС. Тази картина плаче за съд, добави депутатът. Павела Митова от ИТН заяви, че парламентарната ѝ група няма да подкрепи така внесения проект.

#Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници