Спаси София: Осигурихме рекорден бюджет за градския транспорт на София

Спаси София: Осигурихме рекорден бюджет за градския транспорт на София

pixabay

A A+ A++ A

София ще има рекорден бюджет за градския транспорт, за който са осигурени общо 505 млн. лв. за тази година. В предложения бюджет е осигурено увеличението на заплатите на всички транспортни работници, повече и подобрен градски транспорт за гражданите и гаранция, че общинските транспортни дружества ще спрат да трупат дългове. „Освен рекордно много средства, успяхме да направим бюджет на транспорта на София в рекордно съкратени срокове. За първи път от 5 години той се внася заедно с бюджета. Увеличихме средствата, които Столичната община отделя за транспорта и към успешен край вървят и разговорите с Министерство на финансите, които заявиха готовност държавата да поеме 17 млн. лв. за охраната на метрото от страна на МВР.“ – заяви зам.-кмета по финанси на София, г-н Иван Василев.

Заместник кметът по транспорта на София Илиян Павлов обяви, че градският транспорт през 2024 г. ще измине почти 65 млн. км или 3,8% повече спрямо 2023 г. По думите му, планираните приходи от карти и билети са почти 250 млн. лв., докато останалите средства идват от субсидии от бюджета на Столична община - 189 млн. лв. и 89 млн. лв. от държавния бюджет. „Осигурените над половин милиард лева не се случват от самосебе си, нито беше лесно да намерим допълнителните средства. Направихме анализи на приходите, разходите и договорите на ЦГМ и трите транспортни оператора и постигнахме споразумение за реформи и увеличаване на ефективността и прозрачността им. Затягаме контрола и заедно ще работим да направим градския транспорт по-удобен не само за работещите, но преди всичко за пътниците.“ – категоричен е новият зам.-кмет по транспорта, г-н Илиян Павлов.

„Искам да подчертая, че гражданите и данъкоплатците на София трябва да бъдат спокойни, че градския транспорт е осигурен и работим по редица мерки, които да го направят осезаемо по-удобен. Спокойни трябва да бъдат и работещите в системата, защото представеният бюджет е ясна заявка на нашето управление и че транспортът е основен приоритет за нас.“ – заяви г-н Павлов.

Според Андрей Зографски, представената транспорта рамка е само началото на серия реформи и подобрения в транспортния сектор на града. „В бюджета на София залагаме още средства, с които допълнително да подобрим градския транспорт. Започваме да строим общежития за транспортните работници, както и ще изградим 10 комфортни тоалетни и стаи за почивки за водачите. Вече работим по серия мерки за осигуряване на повече БУС ленти и ограничени трамвайни трасета, предстои да въведем и нови линии и да засилим съществуващите, както и ще синхронизираме разписанията, така че гражданите да чакат по-малко по спирките.“ - обяви г-н Зографски, общински съветник от Спаси София.

На пресконференцията бяха представени и препоръки за подобрения в работата и процесите в ЦГМ и трите транспортни дружества. Идентифицирани са ключови дейности, които да станат по-ефективни и прозрачни. „Осигурихме над половин милиард лева, сега е време за сериозна работа, така че гражданите да усетят осезаема промяна към по-добро. За това отговорност носим както ние в Столичната община и общинския съвет, така и ръководствата на транспортните дружества. При тази сума, транспорта следва да бъде по-добър и удобен за пътниците и данъкоплатците, които го финансират.“ – казват управляващите София.

#градския транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници