Край на хартиените рецепти за антибиотици от април

Край на хартиените рецепти за антибиотици от април

canva

A A+ A++ A

Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта. Това каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов.

По-рано днес от "Информационно обслужване" АД съобщиха, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност.

Електронното изписване на антибиотици влезе в сила на 16 октомври 2023 г. След реакции от страна на Българския лекарски съюз и след среща при премиера в оставка Николай Денков се стигна до решението за отлагателен период за електронното изписване до края на март 2024 г.

Анализ за продажбата на антибиотици показва, че тя е намаляла с 28%, след като влезе в сила електронното изписване, но след връщането на възможността да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е увеличила, посочи проф. Гетов.

От 1 април предстои да се влезе в сила повишеното реимбурсиране на 52 групи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, като към момента се очаква решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, припомни проф. Гетов, цитиран от БТА.

#аптека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници