Хипотезите за избори през юни

Хипотезите за избори през юни

canva

A A+ A++ A

Експерти и членове на Обществения съвет към ЦИК коментираха хипотезата готова ли е Централната избирателна комисия за предсрочни парламентарни избори и евровот в едно.

На ЦИК ще бъдат необходими два месеца за подготовка на евентуални предсрочни избори след издаването на указ от президента. В момента тече подготовка за евровота, който ще бъде в периода между 6 и 10 юни. Това коментира в ефира на „Твоят ден” Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

"Избори 2 в 1 означава цялата процедура по организиране както на гласуването с хартиени бюлетини, така и гласуването с машини да се случи в един уикенд. При всички други хипотези, които се обсъждат сега, избори предсрочни ако има евентуално парламентарни да бъдат 1 или 2 седмици след европейските избори означава двете кампании за изборите както по отношение на политическите партии, както и по отношение на организацията от страна на ЦИК да се слеят, което не е добре технологично", добави тя.

Тя добави, че избори 2 в 1 са по-лекия вариант. "При него ще трябва отново да се мине през процедура за модификация на софтуера, за да се сложат в машините две бюлетини. Не мисля, че това би създало проблем”, уточни Пенева.

Според Александър Андреев, бивш председател на ЦИК, ако има извънредни избори за НС, те трябва да бъдат на друга дата, тъй като няма да има достатъчно време за насрочването им и съответно - спазването на 60-дневния срок, предвиден по ИК.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници