Орманджиев: Времето е кратко за избори 2 в 1

Орманджиев: Времето е кратко за избори 2 в 1

canav

A A+ A++ A

Извънредното заседания на НС за гласуване на отказа на Мария Габриел за премиер и външен министър е констативно. То се задейства по утвърдена практика. Целта е да има нотификация на президента. За да продължи конституционната процедура, е необходимо да се вземе такова решение на извънредно заседание на НС.

Това коментира в интервю пред БНР преподавателят по Конституционно право във Великотърновския университет гл. ас. Христо Орманджиев.

На практика не е посочен срокът да се връчи мандатът, но след като има решение на НС, президентът може да връчи на втората - ПП-ДБ.

Орманджиев обясни, че е твърде кратко времето за избори 2 в 1 – за ЕП и парламентарни.

„Разписана е процедурата в чл. 99 на Конституцията, че при неуспешен трети мандат тогава сме пред тази хипотеза служебен кабинет и избори. Времето е кратко. Хипотеза има за избори заедно и разделно, но всичко зависи от връчването на мандатите и дали ще се върнат веднага. Този двумесечен срок не зависи от президента“, обясни преподавателят по Конституционно право.

И сподели, че е възможно едната седмица през юни да са евроизборите, а следващата да са парламентарните.

„Твърде къс е срокът за избори 2 в 1. Но след решението на НС утре, няма пречки процедурата да бъде придвижена“, коментира Орманджиев и обясни и изборът на кандидат за премиер измежду посочените в новите конституционни промени кой има право.

„Кандидатът за премиер има право да си избере министрите и да определи състава на служебния кабинет, без да е задължен да консултира решенията с президента. Тази промяна ограничи правомощията на президента, въпреки че политическата практика изисква да има консултиране с президента. А Конституцията казва, че предложението е на кандидата за служебен премиер - да предложи и президента да го регистрира с Указ. Възможно е и кандидатът да го съгласува с президента – политическа коректност, но не е задължен да го направи“, обясни Орманджиев.

Той коментира, че ако се стигне до служебен кабинет и Конституционния съд излезе с решение за законосъобразността на конституционните промени, в частта служебен кабинет, то това ще важи за следващи кабинети и няма да засегне настоящо служебно правителство.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници