Всички международни летища у нас са готови да заработят като част от шенгенското пространство от 31 март

Всички международни летища у нас са готови да заработят като част от шенгенското пространство от 31 март

canva

A A+ A++ A

Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са готови от полунощ на 31 март да работят като част от шенгенското пространство за свободно движение.

В полунощ на 31-ви март гишетата за граничен контрол ще бъдат преместени в онази зона на летището, където са ръкавите за самолетите, които излитат или пристигат от страни извън шенгенското пространство. Така пътниците в Шенген няма да минават през тях. По същия начин ще бъдат организирани и гишетата за паспортен контрол на влизане в страната.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов коментира, че в предстоящите месеци предстои да се стигне и до решение за премахването на контрола и по сухоземните ни граници. Той изтъкна, че за изминалото денонощие са регистрирани 24 опита за нелегално влизане у нас срещу 206 в същото денонощие през миналата година.

"От това, което виждаме и чуваме от колегите е, че ние имаме готовност за това, което предстои на 31-ви март. За нас важното е ние да продължим да охраняваме държавната граница по начина, по който го правим в момента и да продължи трайната тенденция по намаляване на миграционния натиск", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

След 31-ви март родителите, които пътуват с децата си без другия родител, няма да се налага да представят нотариално заверена декларация за страните в Шенген. Онези, които не желаят децата им да напускат територията на България, ще трябва да удостоверят решението си чрез акт на районните съдилища.

"Това са европейски правила за държавите членки на Шенген. Който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т. е. за там не са необходими декларации", Антон Златанов - директор на Гранична полиция.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници