Външни спекуланти атакували валутния борд през 2009 г., разкри Дянков

Външни спекуланти атакували валутния борд през 2009 г., разкри Дянков
Моят хоризонт е такъв – внуците ми да не се червят вътрешно, когато им разказвам за тези години, казва Симеон Дянков в интервю за вестник „Сега“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външни спекуланти са атакували валутния борд в началото на мандата на ГЕРБ, разкри финансовият министър Симеон Дянков.

Той казва това в интервю за вестник „Сега“ в отговор на въпрос за консервативната фискална политика, която следва, като се мотивира и емоционално - „моят хоризонт е такъв - внуците ми да не се червят вътрешно, когато им разказвам за тези години“.

Темата за спекулантите не е била коментирана, за да не се създава паника. Спекулата, по думите на Симеон Дянков, е успяла да свали валутите на няколко държави около България много сериозно, например унгарската.

„Ако не бяхме показали тогава, че сме готови на много тежки решения, можеше да се случи това и с нас“, коментира финансовият министър.

Атаката е била осъществена чрез т.нар. CDS (суапи за кредитен риск, които измерват рисковата премия на страната), разказва Симеон Дянков.

„Те достигнаха 700 базисни пункта в началото на 2009 г. През февруари същата година полската крона и украинската гривна регистрираха спад от почти 40% спрямо пика си, а форинтът падна с над 30%“, посочва финансистът.

„От края на 2008 г. до май 2010 г. външни спекуланти с пари натискаха от другата страна за падането на връзката между лева и еврото. Затова винаги се говори, след като е минало, за да им е ясно, че ще издържиш“, добавя Симеон Дянков.

Инфраструктурата е най-големият мултипликатор като икономически ефект, обяснява министърът, според когото държавата не трябва да насърчава определени сектори.

„Когато станах финансов министър, аз смятах, че премиерът Бойко Борисов отдава твърде много върху инфраструктурата. След това започнах да разбирам психологията на това. Защото през 2009 г., когато отидеш в Румъния или Гърция, виждаш колко по-зле сме по отношение на инфраструктурата. Според мен след 4-5 години нашите пътища ще са по-добри от тази на съседките ни“, посочва Симеон Дянков.

Той обяснява и защо сметките на бюджета се правят при параметри, които са по-консервативни от прогнозата, разработена от неговия екип (бившата Агенция за икономически анализи и прогнози).

„Като финансов министър имам две решения. Или да не слушам дирекцията и аз да преценя каква е ситуацията, или да чуя прогнозата им, да го запишем в официалните данни пред ЕС, а ние да смятаме бюджета върху нещо, което смятаме за по-реално“, каза финансовият министър.

Симеон Дянков потвърждава подкрепата си за решението миноритарните дялове от приватизирани компании да се продадат на борсата, като тук включва и Пловдивския панаир.

Той обяснява, че евентуалната продажба на 10-15% от Българския енергиен холдинг изисква да се реши казусът АЕЦ „Белене“.

„Може би референдумът веднъж завинаги ще изчисти тази тема“, надява се Симеон Дянков.

#Унгария #Полша #Гърция #Румъния #референдум #АЕЦ „Белене“ #премиер на България #Бойко Борисов #инфраструктура #валутен борд #Министър на финансите #вестник „Сега“ #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници