По-строги наказания за сексуални посегателства над деца

По-строги наказания за сексуални посегателства над деца

canva

A A+ A++ A

По предложение на Министерския съвет парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които повиши наказания за сексуални посегателства над деца.

С тях се предвижда се да бъде създаден състав на престъпление в случаи на сексуални посегателства, когато е била използвана принуда, сила или заплаха за склоняване за сексуални цели на дете.

Бранимир Балачев от ГЕРБ коментира, че е очаквал от МС да обяснят колко са престъпленията от този вид, каква е опасността.

За съжаление такъв анализ няма в доклада към промените, надявам се, че между първо и второ четене ще чуе каква е ситуацията, за да преценим в какъв обем да направим тези промени, каза той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ коментира, че се вкарва голям пакет промени, като депутатите се доверяват на Министерството на правосъдието, но това не трябва да е така.

Той посочи като пример предишна ревизия на НК, внесена от МП, която вместо да се спре контрабандата, е била в ползва на фалшификацията на стоки.

Парламентът не прие промените в НС, внесени от "Възраждане". Те бяха насочени към засилване на борбата с нерегламентирания улов на едър и дребен дивеч. От партията настояваха при извършено бракониерство наказанията да се изравнят с тези за незаконен дърводобив или наказанието да стане затвор не една, а 6 години или глоба от 10 000 до 50 000 лева.

#насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти