Пак ще ремонтират площада пред НДК

Пак ще ремонтират площада пред НДК
A A+ A++ A

Очакваният ремонт на тунела под НДК в София няма да започне и тази година, а също и преместването на трамвайната линия по бул. "Скобелев" - от Петте кьошета до бул. "Витоша". Срещу нея жителите от района протестират от години и водят дела срещу Столична община.

Това стана ясно при обсъждането на бюджета на София за 2024 г., в чиято инвестиционна част все пак са включени пари за старт на дейностите на въпросния обект, пише "Сега". По перото "Проектиране и реконструкция на бул. "Скобелев" включително тунела при НДК" са отпуснати 2,4 млн. лв. от общо 15,9 млн. лв., колкото са предвидени за ремонта на тези пространства.

Почти сигурно обаче средствата ще бъдат прехвърлени за догодина. Причината е, че все още не е извършено изцяло необходимото проектиране, макар предишните управляващи от ГЕРБ многократно да заявяваха, че преместването на релсите и ремонтът на тунела ще започнат "много скоро". За липсата на готовност съобщи заместник-председателят на транспортната комисия Андрей Зографски, който стана общински съветник през ноември 2023 г. от групата на "ПП/ДБ/"Спаси София".

Пространството пред НДК бе основно ремонтирано преди българското европредседателство през 2018 г. заедно с тоталното обновление на самия дворец. Рехабилитацията на площада за пред чуждестранните гости струва 2,5 млн. лв и бе извършено от известната строителна компания "Джи Пи Груп". В разгара на европредседателството част от плочите пред НДК се надигнаха и се наложи спешен ремонт на ремонта.

През 2010 г. трамваите бяха изведени от тунела при НДК и бяха качени на бул. "Скобелев" заради строителството на метрото, като по обещанията на Столична община това трябваше да продължи най-късно до 2013 г.

#НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници