Златото счупи исторически рекорд

Златото счупи исторически рекорд

canva

A A+ A++ A

В началото на търговията в понеделник цената на златото се повиши до нов рекорден връх от 2353 долара за унция, задълбочавайки рязкото поскъпване от предходните две седмици, докато инвеститорите продължаваха да оценяват последиците от оповестения в петък изненадващо силен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ, който поставя под въпрос пазарните очаквания за първо понижаване на лихвите на Федералния резерв през юни.

Новоразкритите в американската икономика работни места през март нараснаха с най-силно темпо от 10 месеца насам, повишавайки се с 303 хиляди, докато нивото на безработица спадна до 3,8% от 3,9% през февруари, предаде финансовият портал pariteni.bg.

Този силен доклад поставя под съмнение досегашните пазарни очаквания за първо понижение на федералната фондова лихва през юни, като подобна вероятност вече се оценява на 48% спрямо над 60% преди данните за трудовия пазар.

Инвеститорите също така вече отработват сумарно намаление на лихвите на Фед с едва 62 базисни пункта до края на 2024 г., докато преди петъчния силен доклад те очакваха три понижения на федералната фондова лихва с по 25 базисни пункта през втората половина на годината.

С повишено внимание се очакват мартенските данни за инфлацията в САЩ (за индекса на потребителските цени CPI) тази сряда, тъй като те биха дали още по-ясна насока за пазарните очаквания по отношение на предстоящия цикъл на намаляване на лихвите от Фед.

Трябва да се има предвид, че по-високите лихвени ставки по принцип не са в подкрепа на цените на златото, тъй като за активи в благородния метал не се плаща лихва.

След като златото поскъпна до нов рекорден връх от 2353 долара за унция, последва известна ценова стабилизация около 2330/2340 долара.

От началото на годината благородният метал поскъпна с над 18%, като някои анализатори отдават това изненадващо рязко възходящо движение на оптимизма, че Фед е все по-близо до първо съкращаване на лихвите ставки. Други важен фактор са поскъпването са покупките на злато от страна на централните банки, по-специално от Китайската народна банка, която продължи да попълва златните си резерви през март за 17-и пореден месец.

Кюлчетата, държани от Народната банка на Китай, се повишиха с 0,2% до 72,74 милиона тройунции миналия месец, според официални данни, публикувани в неделя. Това все пак е най-малкото увеличение в серията месечни покупки, която започна през ноември 2022 г.

Глобалните централни банки, водени от Китай и Индия, продължиха да увеличават златните си резерви през февруари, отбелязвайки девети пореден месец на растеж, според Световния съвет по златото. Нетният обем на покупки обаче отбеляза спад с 58% спрямо първия месец на 2024 г. в резултат на по-висок обем на продажби.

Зад силното поскъпване на златото през настоящата година влияние оказа и неговия статут на "инвестиция убежище" на фона на постоянното напрежение в Близкия изток във връзка с войната на Израел с "Хамас" в Газа и опасенията за възможно нейно разширяване в региона.

#злато

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници