Столтенберг отвърна на Борел: Няма пряка заплаха за никой от съюзниците на НАТО

Столтенберг отвърна на Борел: Няма пряка заплаха за никой от съюзниците на НАТО

Стоп кадър/ФБ/НАТО

A A+ A++ A

Не отчитаме пряка непосредствена заплаха за някой от съюзниците. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция. Изказването е в отговор на въпрос, свързан с предупреждението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че „война в Европа вече не е фантазия”.

Обстановката на фронта в Украйна остава сложна, посочи Столтенберг. По неговите думи забавянето на доставките на боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана води до повече щети от руския обстрел по украински цели и до напредване на руските сили.

НАТО работи за осигуряване на предвидима подкрепа за украинците, добави той и отбеляза, че този въпрос е бил обсъден на срещата му с президента на Финландия Александър Стуб. Генералният секретар отчете, че Финландия е предоставила на Киев над два милиарда евро от началото на руското нападение и е подписала споразумение в областта на сигурността с Украйна.

„Границата между НАТО и Русия се удвои с приемането на Финландия в Алианса преди година и напълно съзнаваме своята отговорност”, посочи президентът Стуб. Той отбеляза, че задължителната военна служба в неговата страна не е отпаднала и днес на разположение на силите за отбрана са 90 000 служители, както и още 280 хиляди запасняци. Финландия е една от малкото страни в НАТО, която разполага с ракети с голям обсег и втората по мащаб артилерия в Европа след Полша, допълни Стуб.


#Йенс Столтенберг #военна заплаха #НАТО #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите